Οι 15 καλύτερες Ακαδημίες στον κόσμο

Μπορεί να διαφωνείς ίσως για την κατάταξη με την οποία παρουσιάζονται οι 15 καλύτερες ποδοσφαιρικές ακαδημίες διεθνώς, αλλά πολύ δύσκολα θα προσθαφαιρούσες κάτι στη συγκεκριμένη λίστα της μελέτης της CIES Football Observatory.

Πάμε λοιπόν να δούμε τις 15 κορυφαίες ποδοσφαιρικές σχολές της τελευταίας τριακονταετίας σε όλο τον κόσμο:

15. Παρτιζάν Βελιγραδίου

Τόσο στο μπάσκετ, όσο και στο ποδόσφαιρο, η Παρτιζάν αποτελεί την πιο σημαντική σέρβικη ακαδημία ταλέντων εξασφαλίζοντας ουσιαστικά οφέλη για το ταμείο και την οικονομική ισορροπία των βιβλίων της.

Το εντυπωσιακό νούμερο των 78 “αποφόιτων” της έκανε διεθνή καριέρα, με πιο σύγχρονους εκπροσώπους τους Λάζαρ Μάρκοβιτς της Λίβερπουλ, Αντρια Ζίβκοβιτς της Μπενφίκα και Στέφαν Γιόβετιτς της Ίντερ.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στην τρίτη προκριματική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, διαθέτει στο ρόστερ της 13 παίκτες από την ακαδημία της.

14. Αθλέτικ Μπιλμπάο

Το εξωπραγματικό ποσοστό του 68% φτάνουν οι ποδοσφαιριστές του παρόντος ρόστερ της Αθλέτικ Μπιλμπάο που προέρχονται από την ποδοσφαιρική της ακαδημία.

Και ναι, μπορεί να υπάρχει η ιδιαιτερότητα της αντιπάλου του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ του Europa League ,να επιλέγει μόνο παίκτες που γεννήθηκαν ή έλκουν την καταγωγή τους από τους Βάσκους, ωστόσο αυτό δεν επηρέασε στη διάρκεια της 118 χρόνων ιστορίας της την ποιότητα του δυναμικού της και της επιτρέπει να βρίσκεται μεταξύ των τριών μόνο ομάδων που δεν έλειψε ποτέ (δεν υποβιβάστηκε) από το πρωτάθλημα της La Liga.

Κι ας έχασε κατά καιρούς ποδοσφαιριστές όπως τον Ερέρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή τον Λιορέντε στη Σουόνσι.

13. Γουαδαλαχάρα

Μία μικρογραφία της Μπιλμπάο είναι και η Γουαδαλαχάρα, που δεν έχει βάλει ποτέ στο ρόστερ της ποδοσφαιριστή μη Μεξικανό από την χρονιά της ίδρυσής της, το 1906.

Επίσης δεν υποβιβάστηκε ποτέ από την κορυφαία κατηγορία της χώρας της, έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα και διαθέτει ίσως την πολυπληθέστερη βάση οπαδών.

Στη Liga MX αγωνίζονται περισσότεροι από 100 “απόφοιτοι” των ακαδημιών της και υπάρχουν φυσικά και ποδοσφαιριστές όπως οι Χαβιέρ Ερνάντεζ (Τσιτσαρίτο), Ομάρ Μπράβο και Μάρκο Φαμπιάν με διεθνή καριέρα και τεράστιο αριθμό συμμετοχών με το εθνόσημο.

12. Ντινάμο Ζάγκρεμπ

Η μεγάλη κροατική σχολή παραγωγής ταλέντων στοιχίζει μόλις 1,39 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον σύλλογο, αλλά αποδίδει εντυπωσιακά δυσανάλογα αποτελέσματα στα ταμεία του.

Τελευταίο πολύ μεγάλο “προϊόν” ο Λούκα Μόντριτς της Ρεάλ Μαδρίτης, δικοί της και οι Λόβρεν (Λίβερπουλ), Βερσάλικο (Ατλέτικο Μαδρίτης).

Πολιτική του συλλόγου, να ανεβαίνουν κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής και την υπηρετεί με συνέπεια τα τελευταία δέκα χρόνια.

11. Φέγενορντ

Το συσσωρευμένο χρέος των 50 εκατομμυρίων ευρώ υποχρέωσε κάποια στιγμή τη Φέγενορντ (2009) να σκύψει και πάλι από την Varkenoord, την ποδοσφαιρική της ακαδημία.

Όπως και η Ζάγκρεμπ ανεβάζει κάθε χρόνο τουλάχιστον δύο στελέχη από τα τμήματα υποδομής και αυτό έχει ως αποτέλεσμα 14 ποδοσφαιριστές από το παρόν ρόστερ να είναι γέννημα-θρέμμα του συλλόγου.

Και όχι μόνο αυτό. Πέντε παίκτες από αυτούς που αγωνίστηκαν με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν παιδιά της Varkenoord.

10. Clairefontaine

H Clairefontaine δεν συνδέεται με κάποια ομάδα. Είναι μία από τις 12 εθνικές ακαδημίες ελίτ που ίδρυσε η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και σίγουρα η πιο επιτυχημένη.

Από την ίδρυσή της, το 1988, ασχολείται με την ανάδειξη ταλέντων ηλικίας 13-15 ετών, από την ευρύτερη περιοχή της Ile-de-France.

Θέλετε μερικούς από τους αποφοίτους της; Τιερί Ανρί, Νικολά Ανελκά, Λουίς Σαχά, Ουίλιαμ Γκαλάς, Αμπού Ντιαμπί. Φτάνουν;

9. Σαουθάμπτον

Όταν η Σαουθάμπτον κατρακύλισε κάτω και από τη League One, ελάχιστοι θα στοιχημάτιζαν έστω και μία λίρα ότι ο σύλλογος θα επέστρεφε στα μεγάλα σαλόνια, έχοντας αναδείξει κάποιους από τους σπουδαιότερους σύγχρονους αστέρες.

Οι Τέο Γουόλκοτ, Άνταμ Λαλάνα, Αλεξ Τσάμπερλέιν, Λουκ Σο, είναι στην πυραμίδα των “αποφοίτων” της ποδοσφαιρικης της ακαδημίας, με κερασάκι στην τούρτα τον γνωστό και μη εξαιρετέο Γκάρεθ Μπέιλ.

Παρ’ ότι δεν κατάφερε να κρατήσει τους μεγάλους αστέρες της η ομάδα του Σαουθάμπτον διατηρείται ως μία μικρομεσαία ομάδα της Premier League την τελευταία τριετία..

8. Σάντος

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον βραζιλιάνικο θρύλο. Ακόμη κι αν έβαζε λουκέτο στην ακαδημία της πριν από 60 χρόνια, είχε εξασφαλίσει θέση στο πάνθεον με την ανάδειξη του Πελέ, σε ηλικία 15 χρόνων το 1956.

Ακόμη και τα τελευταία χρόνια βέβαια έχει βγάλει από τις τάξεις της τον Νεϊμάρ, τον Ρομπίνιο, τον Άλεξ, τον Ντιέγκο, τον Ελάνο και πάει λέγοντας. Σωστό ιπποφορβείο καθαρόαιμων ταλέντων.

7. Σάο Πάολο

Η Σάο Πάολο μπορεί να μην έχει έναν Πελέ στα βιβλία της ιστορίας της, αλλά έχει έναν Κακά, έναν Καφού και αρκετούς ακόμη σύγχρονους αστέρες.

Το 2005 η ποδοσφαιρική της ακαδημία έχει μεταφερθεί σε μία έκταση αρκετών τετραγωνικών χιλιομέτρων, με τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερα από 200 παιδιά όλων των ηλικιών.

Αποτελεί τον σημαντικότερο “αιμοδότη” της εθνικής ομάδας της χώρας, φτάνοντας και υπερβαίνοντας κάποιες φορές το 30% του συνολικού της ρόστερ, ενώ είναι από τους σημαντικότερους “παίκτες” των πρωταθλημάτων υποδομών, με πάρα πολλούς τίτλους και διακρίσεις.

6. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Έδωσε στο ποδόσφαιρο την πιο ταλαντούχα γενιά ποδοσφαιριστών. Η τάξη του ’92 όπως έμεινε στην ιστορία, με Γκιγκς, Μπέκαμ, Μπατ, Σκόουλς, αδερφοί Νέβιλ κ.λ.π) υπενθύμισε σε μικρογραφία το θαύμα των μωρών του Μπάσμπι αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Από τις τάξεις της έχουν αναδειχθεί Μπόμπι Τσάρλτον, Νόμπι Στάιλς, Τζορτζ Μπεστ, ενώ εκτός όλων εκείνων που ενισχύουν την πρώτη της ομάδα, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους Ζεράρ Πικέ, Ντάνι Γουέλμπεκ ή τον Πολ Πογκμπά που πρόσφατα επέστρεψε.

5. Σπόρτινγκ Λισ.

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας έχει τροφοδοτήσει πολλούς μεγάλους ευρωπαίκούς συλλόγους με ακριβά ποδοσφαιρικά προϊόντα. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι δικό της δημιούργημα και μέλος της αντρικής ομάδας από τα 16 του χρόνια, όπως και ο συμπαίκτης του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νάνι. Προηγήθηκε φυσικά ο Λουίς Φίγκο που δίχασε πολύ άσχημα Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η εθνική ομάδα της χώρας οφείλει επίσης πολλά στη Σπόρτινγκ, αν σκεφτούμε ότι από την ομάδα που κατέκτησε το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, έντεκα παίκτες ήταν “απόφοιτοι” των σχολών της Σπόρτινγκ, ενώ και ο ίδιος ο σύλλογος έχει στο ρόστερ της πρώτης ομάδας 11 γηγενείς.

4. Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ μπορεί να είναι πιο γνωστή για την αγοραστική της δύναμη, αλλά μη ξεχνάμε ότι δαπανά 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την Ακαδημία της (5 για την Castilla και 15 για τα υπόλοιπα τμήματα) και έχει εισπράξει 143 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία από πωλήσεις δικών της παιδιών, όπως ο Καγιεχόν, ο Μοράτα, ο Μαριάνο Ντίαζ.

Έχει στην πρώτη της ομάδα τους Kiko Casilla, Rubén Yáñez, Dani Carvajal, Nacho, Casemiro, Marcos Llorente, Lucas Vazquez και Borja Mayoral. Δικοί της και οι Ίκερ Κασίγιας, Τσάβι Γκαρσία, Χουάν Μάτα, Μπόρχα Βαλέρο.

Δείτε την τελευταία είδηση για την ακαδημία της Ρεάλ Μαδρίτης ΕΔΩ.

3. Αγιαξ

Η ακαδημία του Άγιαξ είναι φημισμένη για την σκληρότητα των πολιτικών της. Στις εξετάσεις προαγωγής “κόβεσαι” για ένα δευτερόλεπτο, για λίγα εκατοστά και ουκ ολίγοι εκ των στελεχών φέρουν κάποιο παρατσούκλι πλησίον του “αδίστακτος”.

Παρ’ όλα αυτά από το συγκεκριμένο πιεσμένο περιβάλλον έχουν προκύψει ποδοσφαιριστές όπως οι Μάρκο Φαν Μπάστεν, Φρανκ Ράικαρντ, Ντένις Μπέργκαμπ, Εντβιν Φαν ντε Σαρ, Γουέσλεϊ Σνάιντερ, Πάτρικ Κλάιφερτ, για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω στην εποχή που μεγαλουργούσε ο Γιόχαν Κρόιφ κι η παρέα του.

Οι Κλάασεν και Έρικσεν αποδεικνύουν ότι και σήμερα το ταλέντο περισσεύει στις σχολές του Αίαντα.

2. Μπάγερν Μονάχου

Η στροφή της Μπάγερν στα ποδοσφαιρικά της φυτώρια το 1995 με αύξηση του μπάτζετ, ανανέωση των υλικών υποδομών με χώρους φιλοξενίας περισσότερων παιδιών, απλώς επαναβεβαίωσε την αξία των ομάδων που χτίζονται, αντί απλώς να δημιουργούνται.

Οι Μπαστιάν Σβαινστάιγκερ, Φίλιπ Λαμ, Τόμας Μίλερ, Τόνι Κρος, Ματς Χούμελς είναι μερικοί από τους παίκτες που μονιμοποίησαν το τρόπαιο του πρωταθλητή στην προθήκη του συλλόγου του Μονάχου, αλλά και οδήγησαν την εθνική ομάδα της Γερμανίας στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 στο Ρίο.

Και με τι κόστος; Περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό.

1.Μπαρτσελόνα

Χωρίς περαιτέρω σχόλια, La Masia. Το 2011 τρία επίλεκτα στελέχη της ήταν υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα (Τσάβι, Ινιέστα και ο νικητής Μέσι), ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, επτά “απόφοιτοί” της έδωσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Δεκάδες οι ποδοσφαιριστές που σταδιοδρομούν στη La Liga, αφού πέρασαν από τα τμήματα υποδομής της ομάδας της Βαρκελόνης και δεκάδες οι διακρίσεις που πρόσφεραν και προσφέρουν στις ομάδες τους.

Σημαντικότερο ίσως επίτευγμα για έναν μεγάλο ευρωπαϊκό σύλλογο όπως είναι η Μπαρτσελόνα, είναι ένα παιχνίδι της La Liga του 2012, όπου και οι έντεκα του αρχικού σχηματος ήταν απόφοιτοι της Masia…

Δείτε το πρόσφατο αφιέρωμα στη Μασία ΕΔΩ.

 

Leave a Reply