F.C. BARCELONA : Αυτή είναι η Νέα Μασία

ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΡΕΚΟΥΚΙΑ

 

Το καλοκαίρι του 2011, μετά από 32 χρόνια λειτουργίας, η παλιά Μασία σταμάτησε να φιλοξενεί πλέον τους πιτσιρικάδες της Μπαρτσελόνα. Οι «μπλαουγκράνα» τέλεσαν στις 20 Οκτωβρίου του 2011 τα επίσημα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της νέας Μασία στο προπονητικό κέντρο Joan Gamper. Η επίσημη ονομασία της ακαδημίας των «μπλαουγκράνα» είναι «Centre de Formació Oriol Tort», τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τον πρώτο διευθυντή της Μασία, Οριόλ Τορτ.

Αν και το καινούργιο «κέντρο εκπαίδευσης» άρχισε να λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2011, η διοίκηση του συλλόγου θέλησε να τελέσει τα εγκαίνια σε μια συμβολική ημερομηνία, αφού στις 20 Οκτωβρίου του 1979 είχε ανοίξει επίσημα τις πύλες της η Masia de Can Planes, η ιστορική αγροικία του 1702, η οποία αποτέλεσε για πάνω από τρεις δεκαετίες τη βάση της «παραγωγής» των νέων ποδοσφαιριστών της Μπαρτσελόνα.

Πριν σας «ξεναγήσουμε» στις σημερινές εγκαταστάσεις των τμημάτων υποδομής της Μπαρτσελόνα, παραθέτουμε τα λόγια του διευθυντή της Μασία, Κάρλες Φολγκέρα, την ημέρα που «έπεσε η αυλαία» στην ιστορική αγροικία, στις 30 Ιουνίου του 2011.

«Η νέα Μασία θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος συνάθροισης, όπου η κοινωνικοποίηση και η συναδελφικότητα θα είναι παρούσες. Ο συμβολισμός της παλιάς Μασία θα είναι πάντοτε παρών στους χώρους του νέου κτιρίου. Και η μεταφορά από τις παλιές στις καινούργιες εγκαταστάσεις θα είναι μια διαδικασία γεμάτη ένταση και συγκίνηση. Όμως όλοι ξέρουμε ότι αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, μια διαδρομή προς την υπεροχή».

ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ

Η «Νέα Μασία» είναι ένα έργο πνοής που αποτελεί τη συνέχεια σε ένα όραμα 40 περίπου χρόνων. Από την αρχική ιδέα του Ρίνους Μίχελς στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στην πρακτική της εφαρμογή και πραγμάτωση από τους Γιόχαν Κρόιφ και Τζουζέπ Λουίς Νούνιεθ, βασισμένη στα πρότυπα των ακαδημιών του Άγιαξ, η «Μασία» αποτελεί στα 38 χρόνια της ύπαρξής της ένα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά «εργαστήρια» στον κόσμο.

Ο εντοπισμός των ταλέντων σε ολόκληρη την Ισπανία, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από ένα άρτια οργανωμένο δίκτυο σκάουτ και «κατασκόπων» και στη συνέχεια η αξιοποίηση και εκπαίδευση αυτών των πιτσιρικάδων, επέτρεψε στον σύλλογο (πολύ δε περισσότερο τα τελευταία χρόνια) να διατηρήσει τη δική του φυσιογνωμία, στηριζόμενος σε πολύ μεγάλο βαθμό στα δικά του «προϊόντα».

Με το μοναδικό οργανόγραμμα και την παραδειγματική λειτουργία της, η περίφημη ακαδημία των «μπλαουγκράνα» ανέβασε σε πρωτόγνωρα για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο επίπεδα τη σχέση έρευνας, υποστήριξης, παραγωγής και αποτελέσματος δείχνοντας τον σωστό τρόπο ανάπτυξης και αντίληψης του αθλήματος. Οι επιτυχίες της Μπαρτσελόνα, συλλογικές και ατομικές, είναι η μεγαλύτερη δικαίωση όχι μόνο της Μασία, αλλά και της μεθοδολογίας με την οποία προσεγγίζουν οι υπεύθυνοι των τμημάτων υποδομής τη φιλοσοφία του «mes que un club» (“περισσότερο από ένας σύλλογος”).

Ο ΓΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Όταν το 2007 ο Πεπ Γουαρδιόλα ανέλαβε προπονητής της FC Barcelona B, πιστεύοντας ότι το σύστημα λειτουργίας των ακαδημιών χρειαζόταν ολική αναδιάρθρωση έτσι ώστε να (ξανα)γίνει αποδοτικό για τον σύλλογο, επέμεινε για την μεταφορά όλων των τμημάτων στο νέο προπονητικό κέντρο του Sant Joan Despi. Ένα χρόνο αργότερα, όταν διαδέχτηκε τον Ράικαρντ στον πάγκο της πρώτης ομάδας, έκανε τη σκέψη του πραγματικότητα.

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα έργα στην Ciutat Esportiva Joan Gamper, μετέφερε αμέσως εκεί τις προπονήσεις της Μπαρτσελόνα (Ιανουάριος 2009) και ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή της καινούργιας Μασία ώστε να ακολουθήσουν το συντομότερο δυνατό και οι ακαδημίες. Το βασικό σκεπτικό του Πεπ ήταν ότι το ταλέντο δεν είναι αρκετό για να κάνει έναν παίκτη ανταγωνιστικό. Πρέπει πρώτα να νιώσει επαγγελματίας και να εκμοντερνιστεί.

Θεωρούσε ότι «κλείνοντας» τους πιτσιρικάδες σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου θα βρίσκονταν υπό συνεχή τεχνολογική και επιστημονική παρακολούθηση, η οποία θα επέβλεπε τις προπονήσεις και την πορεία του καθενός, επιτρέποντας διορθώσεις και σωστή ανάπτυξη, θα τους έφερνε πιο κοντά στη λογική της ποδοσφαιρικής ελίτ. Και η συναναστροφή των «μικρών» με τους «μεγάλους» ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Εκτός από τον Γουαρδιόλα, ήταν και οι πρακτικές ανάγκες που έκαναν ακόμα πιο επιτακτική τη μεταφορά των τμημάτων υποδομής από την ιστορική αγροικία και το Καμπ Νόου σε ένα καινούργιο κτίριο. Η περιορισμένη έκταση της Μασία μαζί με τις λιγοστές δυνατότητες επέμβασης και εκσυγχρονισμού της, έκαναν τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα να επιλέξουν την ανέγερση ενός σύγχρονου και άνετου κτιρίου στον χώρο της Ciutat Esportiva ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Έτσι λοιπόν, αφού κατατέθηκαν οι αρχιτεκτονικές μελέτες και εκδόθηκαν οι άδειες, ξεκίνησε το έργο τον Δεκέμβριο του 2009. Δεκαεννέα μήνες αργότερα, στις 6 Ιουλίου του 2011 παραδόθηκε έτοιμη η καινούργια Μασία, ένα κτίριο που αποτελεί σημείο αρχιτεκτονικής αναφοράς και χαρακτηρίζεται από τη λειτουργικότητα, τις ανέσεις που προσφέρει στους ενοίκους του, αλλά και τη δυνατότητα επέκτασής του στο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες του συλλόγου.

Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία μοιράζονται σε 5 επίπεδα. Το υπόγειο, το ισόγειο και τους τρεις ορόφους. Τα δωμάτια, μονόκλινα και δίκλινα, τα οποία βρίσκονται στον πρώτο και δεύτερο όροφο, διαθέτουν για κάθε ένοικο κρεβάτι, ντουλάπα, μπάνιο και ένα γραφείο μελέτης. Έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη φωτεινότητα και την άνεση χώρου, ενώ παντού είναι διάχυτη η αίσθηση της λιτότητας.

Η ΔΟΜΗ: ΑΘΛΗΣΗ & ΜΑΘΗΣΗ

Η σαφής βελτίωση των εγκαταστάσεων κάνει ακόμα πιο εύκολο τον συνδυασμό της άθλησης με τη μελέτη, μια παράλληλη σχέση που συνοδεύει συνεχώς τους νεαρούς στη διάρκεια της παραμονής τους στη Μασία. Στο ισόγειο υπάρχουν τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας – που μπορούν να ενωθούν σε μια – εξοπλισμένες με την πιο μοντέρνα τεχνολογία στον διδακτικό κλάδο. Στο υπόγειο υπάρχουν ακόμα δυο αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες προορίζονται κυρίως για μαθήματα ποδοσφαιρικής τακτικής και ιστορίας.

Σε ολόκληρο το κτίριο υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ μέσω ενός δικτύου WiFi, ενώ σε όλους τους ορόφους – σε συγκεκριμένα σημεία – έχουν εγκατασταθεί υπολογιστές για να τους χρησιμοποιούν οι ένοικοι. Όλες αυτές οι αίθουσες και οι δυνατότητες που παρέχουν, πολλαπλασιάζουν τους χώρους μάθησης σε σχέση με την παλιά Μασία. Όπως λέει ο διευθυντής της ακαδημίας, Κάρλες Φολγκέρα, «μεγαλύτερος χώρος σημαίνει περισσότερες δραστηριότητες και ιδέες, αλλά και καλύτερη μόρφωση».

Ακόμα μια σημαντική καινοτομία είναι η συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στην μορφωτική ομάδα της Μασία και το σχολείο «León XIII» της Βαρκελώνης (στο οποίο κάνουν τα μαθήματα του δημοτικού και του γυμνασίου οι ένοικοι της ακαδημίας), ώστε οι πιτσιρικάδες που προπονούνται τα πρωινά, να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσα στη Μασία με δασκάλους του σχολείου που επισκέπτονται καθημερινά το Sant Joan Despi για να διδάξουν στις αίθουσες της Μασία.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΧΩΡΟΙ

Εκτός από τα δωμάτια και τις αίθουσες διδασκαλίας, στους 5 ορόφους του κτιρίου υπάρχουν ακόμα πολυάριθμοι χώροι που εξυπηρετούν όλες τις πιθανές ανάγκες των μόνιμων ενοίκων της ακαδημίας, αλλά και των υπόλοιπων αθλητών των επαγγελματικών τμημάτων του συλλόγου. Η νέα Μασία διαθέτει ιατρεία και αίθουσες φυσιοθεραπείας, μασάζ και αποκατάστασης τραυματισμών. Επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο και αποδυτήρια.

Στο ισόγειο στεγάζονται διοικητικές και διαχειριστικές υπηρεσίες, αίθουσα συσκέψεων και το self service εστιατόριο. Στο υπόγειο και το ισόγειο βρίσκονται οι κουζίνες και τα μαγειρεία μαζί με τους αποθηκευτικούς χώρους των τροφίμων. Όπως ήταν αναμενόμενο, ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στους χώρους ξεκούρασης και αναψυχής των νεαρών ενοίκων της ακαδημίας.

Στο υπόγειο έχει δημιουργηθεί η λεγόμενη ζώνη της ψυχαγωγίας. Πρόκειται για μια τεράστια αίθουσα, όπου οι πιτσιρικάδες μπορούν να χαλαρώσουν, να παίξουν ηλεκτρονικά και επιτραπέζια παιχνίδια, μπιλιάρδο και ποδοσφαιράκι. Επίσης υπάρχει ένα μικρό αμφιθέατρο με μια μεγάλη οθόνη, στην οποία οι ένοικοι μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση, ταινίες και αγώνες ποδοσφαίρου.

Ακριβώς μπροστά από την αίθουσα ψυχαγωγίας βρίσκεται ο κήπος, από όπου οι ένοικοι έχουν πρόσβαση στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και τους χώρους προπόνησης. Πρόκειται για έναν χώρο με γκαζόν και δέντρα, έναν «μικρό πνεύμονα» για περιπάτους, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί τραπέζια πινγκ πονγκ, αλλά και πάγκοι. Η διαδρομή από το κτίριο μέχρι τα γήπεδα διαρκεί μόλις δυο λεπτά.

Η NUEVA MASIA ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

– 19 μήνες χρειάστηκαν για την ανέγερση και οργάνωση της καινούργιας Μασία. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2011.

– 8.8 εκατομμύρια ευρώ κόστισε η κατασκευή του καινούργιου κτιρίου που στεγάζει τις εγκαταστάσεις της νέας Μασία.

– 2.2 επιπλέον εκατομμύρια κόστισαν οι άδειες, η αρχιτεκτονική μελέτη και ο εξοπλισμός του κτιρίου, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος στα 11 εκατομμύρια ευρώ.

– 5.883 τετραγωνικά μέτρα είναι η συνολική έκταση του νέου κτιρίου της Μασία.

– 5 επίπεδα (όροφοι) φιλοξενούν όλες τις εγκαταστάσεις του καινούργιου κτιρίου. Στο υπόγειο και το ισόγειο υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι μαζί με τις αίθουσες διδασκαλίας, μελέτης και αναψυχής, ενώ στον πρώτο, στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο βρίσκονται τα δωμάτια των ενοίκων, οι χώροι ιατρικής και διατροφικής παρακολούθησης, καθώς και οι αίθουσες αποκατάστασης (μασάζ και φυσιοθεραπεία).

– 1460 τετραγωνικά μέτρα είναι η έκταση της μιας πρόσοψης του κτιρίου της Μασία, η οποία χρησιμοποιείται ως μια τεράστια οθόνη στην οποία διαφημίζονται οι χορηγοί της Μπαρτσελόνα. Στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας (350.500 leds) προβάλλονται επίσης αγώνες της Μπαρτσελόνα και εκδηλώσεις του συλλόγου αλλά και άλλων φορέων.

– 78 δωμάτια διαθέτει ο ξενώνας στο καινούργιο κτίριο. Από αυτά, τα 39 είναι μονόκλινα, τα 36 δίκλινα και τα 3 τετράκλινα.

– 123 άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν στα 78 δωμάτια του ξενώνα.

– 83 κλίνες προορίζονται για τους μικρούς (μόνιμους) ένοικους της Μασία.

– 23 κλίνες χρησιμοποιούνται για τη φιλοξενία αποστολών των επαγγελματικών τμημάτων του συλλόγου πριν από αγώνες.

– 20 άτομα γενικής υποστήριξης (γιατροί, μασέρ, διατροφολόγοι, μάγειρες, συντηρητές κλπ) διαμένουν στο καινούργιο κτίριο της Μασία.

– Δυο τετράκλινα προορίζονται για τους υπό δοκιμή φιλοξενούμενους παίκτες.

– Ένα τετράκλινο προορίζεται για τους φύλακες της νυχτερινής βάρδιας.

– 270 γεύματα καταναλώνονται καθημερινά στο self service εστιατόριο της Μασία. Το μεσημεριανό ωράριο είναι από τις 13:15 μέχρι τις 15:30 και το βραδινό από τις 20:45 έως τις 22:45. Στο εστιατόριο έχουν πρόσβαση εκτός από τους ένοικους της Μασία και όλοι οι επαγγελματίες αθλητές των υπόλοιπων τμημάτων.

Leave a Reply