ΡΕΑΛ: 143 εκ. ευρώ από την ακαδημία της!

Μπορεί το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ακαδημιών της Ρεάλ στη Μαδρίτη να έχει εκτοξευτεί στα 20 εκατομμύρια ευρώ (5 εκατ. για την Castilla, τη δεύτερη ομάδα της και 15 για τα υπόλοιπα τμήματα), αλλά από αυτή την επένδυση μόνο χαμένη δεν είναι η “βασίλισσα”. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει για να είμαστε απόλυτα ακριβείς.

Εκτός των ποδοσφαιριστών που βρήκαν τα τελευταία χρόνια θέση στο ακριβότερο ρόστερ του κόσμου -και δεν είναι λίγοι- ο μαδριλένικος σύλλογος προχώρησε και σε πωλήσεις “αποφοίτων” της ακαδημίας που απέφεραν στο ταμείο ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το ένα τρίτο του ρόστερ της νέας αγωνιστικής περιόδου 2017-’18 αποτελείται από παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε τουλάχιστον ένα τμήμα της ποδοσφαιρικής της ακαδημίας. Οι Kiko Casilla, Rubén Yáñez, Dani Carvajal, Nacho, Casemiro, Marcos Llorente, Lucas Vazquez and Borja Mayoral είναι στα πλάνα του Ζινεντίν Ζιντάν που απέρριψε μάλιστα δύο προτάσεις πωλήσεων για του λόγου το αληθές.

Αυτά είναι τα αγωνιστικά οφέλη. Πόσα όμως είναι τα οικονομικά οφέλη από τις παραχωρήσεις; Μόνο την τελευταία πενταετία άγγιξαν τα 143 εκατομμύρια ευρώ!

Από τη σεζόν 2013-’14, όταν και πούλησε τον Jose Callejon στη Νάπολι έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ, άλλοι 11 παίκτες πήραν εισιτήριο εξόδου από τη Μαδρίτη, με τελευταίο τον Alvaro Morata που πουλήθηκε φέτος στην Τσέλσι έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια τα έσοδα από πωλήσεις έφτασαν τα 124 εκατ. ευρώ, πενταπλάσια από τα αντίστοιχα της Masia για την Μπαρτσελόνα που παραχώρησε τους Marc Bartra, Cristian Tello και Alen Halilovic.

Οι “απόφοιτοι” που θα αγωνιστούν φέτος με την πρώτη ομάδα παρέμειναν στον “μαγικό” αριθμό 8, παρά τις αποχωρήσεις των Morata και Mariano Diaz, αφού επέστρεψαν από τον δανεισμό τους σε Αλαβές και Βόλφσμπουργκ αντίστοιχα, οι Llorente και Mayoral.

Leave a Reply