Barca: Και το “τίκι – τάκα”… πάααει!

Μία είδηση που πέρασε στα… ψιλά του διεθνούς Τύπου και απασχόλησε μόνο μέσω των social media, που εξελίχθηκαν για μία ακόμη φορά σε πεδίο γόνιμου προβληματισμού και διαλόγου (και όχι διαγωνισμού ατάκας και ποδοσφαιρικής αρλούμπας) ήταν μία κίνηση της Μπαρτσελόνα που δρομολογεί κοσμογονικές αλλαγές στη φιλοσοφία των Καταλανών.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου, απομάκρυνε από τον σύλλογο τον θρυλικό καθηγητή μεθοδολογίας της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του συλλόγου (La Masia), Ζοάν Βιλά, μετά από 31 χρόνια!

Έναν άνθρωπο, ίσως άγνωστο στο πλατύ κοινό, αλλά εμβληματική φιγούρα για τον σύλλογο και τα τμήματα υποδομής του.

Από το 1987 μέχρι σήμερα, πέρασαν από τα χέρια του οι Πουγιόλ, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι, Πικέ, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας, Σέρζι Ρομπέρτο και δεκάδες άλλοι άσοι των “μπλαουγκράνα” και άπαντες τον αναγνωρίζουν ως θεμέλιο λίθο στην ποδοσφαιρική τους διαδρομή. Μάλιστα ο Τσάβι τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότρο προπονητή στην καριέρα του!

Τι ήταν όμως αυτό που οδήγησε στην απομάκρυνσή του; Όλες οι ενδείξεις, γιατί επίσημη εκδοχή δεν υπήρξε, οδηγούν σε σφοδρή αντιπαράθεση με τον γενικό διευθυντή της Μπαρτσελόνα. Ποιός είναι αυτός; Ο Πεπ Σεγούρα!

Τον θυμόμαστε από το πέρασμά του από την ΑΕΚ ως βοηθού του Σέρα Φερέρ (2006-2007) και τον Ολυμπιακό, ως συνεργάτη του Τάκη Λεμονή (2007-2008) και πρώτο προπονητή στο τελείωμα της αμέσως επόμενης σεζόν.

Ποια η διαφορά τους; Στην Μπαρτσελόνα έχουν πλέον πειστεί ότι τα συντριπτικά ποσοστά κατοχής της μπάλας και η επιθετική προσέγγιση μέσω του… ανελέητου passing game, που “θέριεψαν” την Μπαρτσελόνα την τελευταία δεκαετία, εξάντλησαν την επιρροή τους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και πλέον απαιτείται προσαρμογή στο physical game που απαιτεί δυνατότερα κορμιά και ταχυδύναμη.

Κάτι η υποχώρηση της Μπαρτσελόνα στις διεθνείς διοργανώσεις (γιατί στην Ισπανία με τις προσαρμογές του Βαλβέρδε κατέκτησε το νταμπλ), κάτι η αποτυχία της Ισπανίας στο πρόσφατο Μουντιάλ και η κατάκτησή του από τους Γάλλους που άφησαν την κατοχή στον αντίπαλο και τον διέλυσαν με γρήγορη μετάβαση στο δικό του μισό, ενίσχυσαν στις τάξεις του συλλόγου αυτή την πεποίθηση.

Πόσος καιρός θα χρειαστεί ώστε η Μπαρτσελόνα να μετεξελιχθεί από ποδοσφαιρική μήτρα τεχνιτών σε… ιπποφορβείο καθαρόαιμων υπεραθλητών, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά.

Το βέβαιο είναι ότι αλλάζουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές για την ένταξη στην Masia. Αυτό που επέβαλλε πρώτος ο Κρόιφ, μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’80, να γίνονται δεκτά παιδιά που δεν έχουν πρόβλεψη να ξεπεράσουν το 1.80 μ. σε ύψος, κάτι που μέχρι τότε ήταν απαράβατος άγραφος νόμος, πλέον ατονεί.

Το ζητούμενο πλέον δεν είναι η υψηλή τεχνική και το στιλ παιχνιδιού, αλλά τα ψηλά και δυνατά παιδιά, με πλούσια αθλητικά προσόντα. Ο άνθρωπος που επένδυσε, καλλιέργησε και εκτόξευσε το εγχειρίδιο του “τίκι – τάκα” που αποθέωσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, είναι πλέον παρελθόν και η Barca κινείται πλέον σε άλλα νερά.

Όχι αχαρτογράφητα, αλλά σίγουρα με διαφορετικά ρεύματα και συντεταγμένες. Ποιος έχει δίκιο και ποιός άδικο, μένει να φανεί…

Θυμηθείτε το αφιέρωμα του Peristeri-academies στη νέα Masia ΕΔΩ

Leave a Reply