Π. Λύκος:Το Περιστέρι διεκδικεί, γι αυτό και επιτυγχάνει την διαρκή πρόοδό του

Η προηγούμενη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Περιστερίου, Παναγιώτη Λύκο, τοποθετείται χρονικά πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (θα τη βρείτε ΕΔΩ), στις 21 Ιουλίου του 2017. Τότε συμφωνήσαμε να συναντηθούμε εκ νέου λίγο πριν την εκπνοή της (τέταρτης συνεχόμενης) θητείας της διοίκησης Παχατουρίδη, για να “τεστάρουμε” και να “επικαιροποιήσουμε” το περιεχόμενό της.

Η συνάντηση έγινε και η κουβέντα επαναλήφθηκε το πρωί της Τρίτης 6 Φεβρουαρίου, στο γραφείο του στην “Ξυλοτεχνία” και είναι στη διάθεσή σας.

Να ‘μαστε λοιπόν. Υπενθυμίζω τον τίτλο της προηγούμενης κουβέντας “Σεπτέμβρη αναβαθμίζεται η Χωράφα, έπονται ΕΑΚ Ηφαίστου – Χρυσούπολη” και πάμε να τα δούμε ένα – ένα…

Η Χωράφα έγινε, παραδόθηκε, χρησιμοποιείται και είναι από τις πλέον σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις. Έργο χρηματοδοτούμενο από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για το οποίο ο Ανδρέας Παχατουρίδης ξόδεψε εκατοντάδες ώρες την τελευταία πενταετία.

Λέω πενταετία γιατί από τότε άρχισαν οι προσπάθειες αναβάθμισής της, με επισκέψεις σχεδόν κάθε μήνα στα γραφεία της Γ.Γ.Α, να παρακαλάμε, όπως το ακούς, για την χρηματοδότηση ενός αναγκαίου έργου. Τελικά το καταφέραμε μόλις πέρσι!

Αρχικά ο φάκελλος είχε και τα δύο γήπεδα (Χωράφας και ΕΑΚ Ηφαίστου) και με το ζόρι εγκρίθηκε η Χωράφα. Να πούμε, τέλος καλό, όλα καλά, αφού για τον Ήφαιστο απευθυνθήκαμε στο μεταξύ και στην Περιφέρεια Αττικής, με υπερπλήρη μελέτη και σχέδια και πετύχαμε τη δική της χρηματοδότηση”.

Τη Χωράφα την είδαμε, όντως εξαιρετική αναβάθμιση λένε και αυτοί που την απολαμβάνουν, πάμε παρακάτω. ΕΑΚ Ηφαίστου…

Έχουν αρχίσει οι εργασίες, έχουν ικανοποιητικούς ρυθμούς και πιστεύω ότι μέσα στον Μάιο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση…

Πάντως τις τελευταίες ημέρες έχουμε κολλήσει στις δύο ξηλωμένες λωρίδες του παλαιού χλοοτάπητα…

Με τις ποσότητες νερού που έχουν πέσει τις τελευταίες ημέρες δεν είναι εύκολο να συνεχιστεί ούτε η συλλογή της γέμισης του χλοοτάπητα, ούτε και να μαζευτούν τα φύλλα του χλοοτάπητα. Έχουν μεταφερθεί λοιπόν οι εργασίες στον χώρο των αποδυτηρίων και θα εξελιχθούν παράλληλα.

Αν και υπάρχει πολύ τακτική επικοινωνία με τον ανάδοχο του έργου, αυτό το διαπιστώσαμε και με τα μάτια μας, γιατί ήρθε ο Δήμαρχος για μία δουλειά στην Ξυλοτεχνία και μόλις τελείωσε μου λέει “πάμε να δούμε τι γίνεται στον Ήφαιστο”.

Πήγαμε, σαν να λέμε απροειδοποίητα και βρήκαμε το συνεργείο να εργάζεται στον χώρο των αποδυτηρίων.

Εκεί να σημειωθεί, ότι πέραν των εργασιών πλήρους ανακαίνισης των χώρων, θα γίνουν και αποχευτευτικά έργα, γιατί αντιμετωπίσαμε κάποια μικροπροβλήματα τα τελευταία χρόνια σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων”.

Τι ακριβώς προβλέπει το πλάνο των εργασιών;

Μιλάμε για πλήρη αναμόρφωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, με χλοοτάπητα τελευταίας γενιάς ο οποίος έχει παραγγελθεί στο εξωτερικό και είναι ήδη “καθ’ οδόν”.

Όπως σου είπα, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες και στα αποδυτήρια τα οποία θα ανακαινιστούν πλήρως, όπως και όλοι οι χώροι, αποθηκευτικοί και μη (ιατρείο, γραφείο διαιτητών κ.λ.π), ακόμη και το τούνελ που οδηγεί στον αγωνιστικό χώρο.

Και βέβαια θα γίνει από την αρχή όλη η εγκατάσταση για τον ηλεκτροφωτισμό, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε άθλια κατάσταση. Ο ηλεκτροφωτισμός που υπήρχε ήταν παρωχημένη και διαβρωμένη από την πάροδο των χρόνων εγκατάσταση και ακόμη και σε πλήρη λειτουργία είναι σε βροφονηπιακό στάδιο, σε σχέση που αυτό που θα δούμε μετά την ολοκλήρωση των έργων. Καμία απολύτως σχέση και θυμήσου το. Είναι περίπου ίδια παρέμβαση με αυτή που κάναμε στη Χωράφα, για να φτιάξεις λίγο την εικόνα”.

Στην εξέδρα;

Θα αλλαχθούν τα καθίσματα, θα γίνουν εργασίες χρωματισμού, όπως και στις κτιριακές εγκαταστάσεις και τα έργα αποχεύτευσης που είπαμε.

Εννοείται ότι στο σχέδιο είναι και το “Γ. Βασιλόπουλος”, όπου επίσης θα τοποθετηθεί νέος χλοοτάπητας, ενώ με άλλη εργολαβία (δεν είναι στο συγκεκριμένο πλάνο) θα τοποθετηθούν προστατευτικά αφρολέξ καθ’ όλο το μήκος του μαντρότοιχου από την πλευρά της Εθνικής Αντιστάσεως για την προστασία των αθλούμενων και βέβαια το μεγάλο διαχωριστικό δίχτυ μεταξύ των δύο γηπέδων.

Είναι πλέον σε όλους κατανοητό, ότι τα δύο μεγαλύτερα γήπεδα της πόλης που φιλοξενούν τους αγώνες των ερασιτεχνικών μας σωματείων και βεβαίως των τμημάτων υποδομής, παραδίδονται μέσα στην τετραετία, πλήρως ανακαινισμένα, του “κουτιού”.

Οπότε ας πάμε και στις προαναγγελθείσες παρεμβάσεις και στα υπόλοιπα, Χρυσούπολη, Τσαλαβούτα…

Ένα μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι το θέμα του ηλεκτροφωτισμού στην Τσαλαβούτα. Έγινε ένα “μπάλωμα” το καλοκαίρι, αλλά ήδη έχουμε επιστρέψει σχεδόν στην πρότερη κατάσταση και είναι σαφές ότι απαιτείται ριζική αποκατάσταση.

Ολοκληρώνεται η μελέτη και σε σύντομο χρόνο θα επιλυθεί και αυτό το πρόβλημα. Πρόσεξε, δεν μιλάμε για συνολική αναμόρφωση, δεν μιλάμε για χλοοτάπητα κ.λ.π,. Θα γίνουν και αυτά, αλλά σε κατοπινό χρόνο.

Τώρα μιλάμε αποκλειστικά για παρέμβαση στο θέμα οριστικής επίλυσης για τον ηλεκτροφωτισμό. Άλλωστε όπως γνωρίζεις η Τσαλαβούτα δεν είναι αδειοδοτημένη για μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, οπότε προηγείται η Χρυσούπολη”.

Χρυσούπολη, δύσκολο γήπεδο…

Δεν υπάρχει δύσκολο και εύκολο, απλώς η Χρυσούπολη έχει την ατυχία να βρίσκεται μέσα σ’ ένα πλαίσιο διεκδκήσεων από μία Μονή στη Λαμία, η οποία διεκδικεί σχεδόν όλο το βόρειο Περιστέρι και τη… μισή Πετρούπολη!

Χθες (Δευτέρα) ήμουν πάλι στο Δικαστήριο, όπου δόθηκε μία αναβολή έως τον Νοέμβριο. Δυστυχώς το Κράτος δεν έχει σταθεί με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα στο συγκεκριμένο θέμα και έχουμε απομείνει εμείς και η Πετρούπολη να παλεύουμε μέσα σ’ έναν απίστευτο κυκεώνα δικαστικής διαμάχης και να δούμε πότε θα τελειώσει αυτό το πράγμα.

Τελοσπάντων, για να επανέλθουμε, για τη Χρυσούπολη υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη. Τη δουλέψαμε αρκετό καιρό και διεξοδικά και την έχω καταθέσει στον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής, Άθλησης και Πρόνοιας του Δήμου Περιστερίου. Είναι διαφορετικό νομικό πρόσωπο που έχει υπό την αιγίδα του τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Συνεργαζόμαστε και θα συνεργατούμε και σ’ αυτό το κομμάτι, να δούμε εάν θα το αναλάβουν εκείνοι ή θα το κάνουμε εμείς ως Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση πάντως μιλάμε για αντικατάσταση του χλοοτάπητα με νέο τελευταίας γενιάς και κάποιες διαμορφώσεις του εδάφους προς την πλευρά του πρανούς, γιατί υπάρχουν κάποιες υποχωρήσεις, όχι μεγάλες, αλλά υπάρχουν.

Μόλις ολοκληρωθούν οι εδαφολογικές παρεμβάσεις θσ ατρωθεί ο νέος χλοοτάπητας.

Εκεί μην το μπερδεύουμε με χρηματοδοτήσεις, είναι από τα αποθεματικά του Δήμου”.

Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει σε εξέλιξη και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, το “Φιλόδημος ΙΙ”.

Ναι ήταν το “Φιλόδημος Ι” για κάποιες άλλες δράσεις και τώρα το “Φιλόδημος ΙΙ” είναι για αθλητικές εγκαταστάσεις. Έχουμε πάρει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο απόφαση ένταξης στο πρόγραμμα και ευτυχώς είχαμε έτοιμη μελέτη για το ταρτάν του στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, στο γήπεδο του Ατρομήτου.

Πιστεύω θα συμπεριληφθούμε και θα το προχωρήσουμε μέσω αυτού του χρηματοδοτούμενου προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για μία μελέτη προϋπολογισμού έργου περίπου 500.000 ευρώ και προβλέπει την τοποθέτηση ενός νέου σύγχρονου γαλάζιου ταρτάν κοντά στα χρώματα του Ατρομήτου, το οποίο θα αλλάξει και συνολικά την όψη του Σταδίου.

Ήταν πάγιο αίτημα των συλλόγων του κλασσικού αθλητισμού που προπονούνται εκεί και δυσκολεύονται πλέον λόγω της φθοράς του υφιστάμενου. Μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουν έναν υποδειγματικό χώρο άθλησης για τα επόμενα 10-15 χρόνια”.

Αυτά φαντάζομαι αφορούν την επόμενη Δημοτική Αρχή. Δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας θητείας;

Για το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, προφανώς η απάντηση είναι “όχι”.

Κάποιοι που θέλουν να γκρινιάξουν, ακόμη και τώρα που οι αθλητικές υποδομές παραδίδονται πλήρως ανακαινισμένες, λένε πως αργήσαμε. Σου είπα ότι το θέμα της Χωράφας το παλεύαμε πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια!

Όταν δεν χρηματοδοτείς ένα έργο με ίδιους πόρους, δεν είσαι αυτός που αποφασίζει το πότε θα γίνει. Ό,τι μάλιστα έχει να κάνει με το Δημόσιο, δυστυχώς έχει ακόμη μία ατέρμονη μάχη με την γραφειοκρατία, αγκυλώσεις περασμένων δεκαετιών, νόμους που απαιτούν εδώ και χρόνια “επικαιροποίηση” και πίστεψέ με, το τελευταίο που θα μπορούσε να σε ενδιαφέρει είναι το πότε θα ξεκινήσεις. Το μόνο που θέλεις, είναι να γίνει”.

Ολοκληρώνοντας την τρέχουσα θητεία υπάρχει κάποιο απωθημένο στον τομέα των έργων, αθλητικών κατά προτίμηση;

Υπάρχει αθλητικό έργο και είναι μεγάλο στοίχημα για μας. Όμως δεν πρόκειται να πω κάτι τώρα, γιατί θα δώσει την εικόνα προεκλογικής μπαρούφας. Όταν -κι εφ’ όσον- ο περιστεριώτικος λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον Δήμαρχο και τη δημοτική μας παράταξη, θα το δείτε να γίνεται πράξη μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτό το λέω με σιγουριά”.

Leave a Reply