Σεπτέμβρη αναβαθμίζεται η “Χωράφα” έπονται ΕΑΚ Ηφαίστου – Χρυσούπολη!

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΙΤΗ

Η συνολική ανάπλαση της περιοχής της Χωράφας ολοκληρώθηκε, με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που εύκολα αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης και απολαμβάνουν, για έναν λόγο παραπάνω, οι περίοικοι. Υπάρχει ωστόσο μία εκκρεμότητα. Και κάθε άλλο παρά λίγοι είναι αυτοί που τους αφορά άμεσα και ρωτούν, αγωνιούν.

Τι γίνεται με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος και ιδιαιτερα με το κεντρικό γήπεδο που υποδέχεται καθημερινά, στο χορτάρι και στο ταρτάν, χιλιάδες (χωρίς υπερβολή) αθλούμενους; Θα αναμορφωθεί; Θα αναβαθμιστεί; Κι αν ναι, γιατί αυτό δεν έχει ακόμη συμβεί;

Το www.peristeri-academies.gr αναζήτησε τις απαντήσεις από τον καθ’ ύλην αρμόδιο τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Περιστερίου, Παναγιώτη Λύκο. Και μαζί τους έλαβε απαντήσεις και για το ΕΑΚ Ηφαίστου και για τη Χρυσούπολη, ακόμη και για την επόμενη τετραετία στον Δήμο Περιστερίου!

Αναλυτικά η κουβέντα:

– Συγχαρητήρια για το πολύ μεγάλο έργο ανάπλασης της Χωράφας, αλλά και μία ένσταση. Φτάσαμε τέλος Ιουλίου και το κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων είναι ακόμη ταλαιπωρημένο και σε κάποιες περιπτώσεις ακατάλληλο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αθλητικών σωματείων που αγωνίζονται σε υψηλές κατηγορίες. Είμαστε εντός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος ή υπήρξαν-υπάρχουν εμπόδια;

Κατ’ αρχάς τα συγχαρητήρια ανήκουν συνολικά στον Δήμο Περιστερίου και όσους τον υπηρετούν. Ένα credit παραπάνω στον επικεφαλής του Δήμου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, γιατί χωρίς τη δική του επιμονή και φυσική παρουσία σε Υπουργεία, Οργανισμούς, επιτροπές και υποεπιτροπές, δεν θα είχαν τρέξει με τους ρυθμούς που έτρεξαν και αποπερατώθηκαν, σε κάποιες δε περιπτώσεις θα είχαν σκαλώσει κιόλας πολύ άσχημα.

Πάμε στην ουσία του ερωτήματος. Το έργο αναβάθμισης του κεντρικού γηπέδου των εγκαταστάσεων της Χωράφας είναι στο τελικό στάδιο, δημοπρατήθηκε, υπάρχει ο εργολάβος και στο δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αρχίζει το έργο. Ένα έργο που δεν προβλέπει απλά την αναβάθμιση του αγωνιστικού χώρου, αλλά και επιπλέον βελτιωτικά έργα, νέες τουαλέτες και παρεμβάσεις και στα αποδυτήρια και στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στο ταρτάν, στον στίβο που υπάρχει γύρω του.

Είμαστε σε επαφή με το Τμήμα Αθλητισμού του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου, γιατί έχουν ζητηθεί και κάποιες έξτρα συνθήκες, όπως για παράδειγμα αύξηση των διαστάσεων του αγωνιστικού χώρου. Δεν είμαι σε θέση αυτή τη στιγμή να απαντήσω με σιγουριά για το αποτέλεσμα, γιατί είναι και το ταρτάν που καθημερινά φιλοξενεί αθλητές, μαθητές, φοιτητές, μεσήλικες, ακόμη και ηλικιωμένους που το επιλέγουν, αλλά καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια”.

– Αυτό όμως σημαίνει πως όλοι αυτοί θα πρέπει να ξεχάσουν τη Χωράφα από τέλος Σεπτεμβρίου. Μέχρι πότε;

Βάσει προκύρηξης και σύμβασης ανάθεσης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός τριμήνου. Μπορεί και συντομότερα, αλλά το βέβαιο είναι εντός τριμήνου. Οπότε λιγο πριν τις γιορτές του προσεχούς Δεκεμβρίου ή αμέσως μετά, θα είναι πάλι στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων”.

– Και αμέσως μετά, θα αρχίσουν εύλογα τα παράπονα για το ΕΑΚ Ηφαίστου, τη Χρυσούπολη και πάει λέγοντας…

Παράπονα για ποιο λόγο; Ποιός είπε ότι δεν θα αναμορφωθούν και οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις;”

Πότε;

Το ΕΑΚ Ηφαίστου ακολουθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση του έργου στη Χωράφα. Το “αμέσως μετά” είναι ενδεικτικό ως προς τον χρόνο, όχι ότι εξαρτάται το ένα έργο από το άλλο. Άλλωστε η αναβάθμιση του γηπέδου της Χωράφας χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (πλην του ταρτάν που είναι με πόρους του Δήμου), ενώ το ΕΑΚ Ηφαίστου από την Περιφέρεια.

Για το ΕΑΚ Ηφαίστου λοιπόν, να σας πω ότι βρίσκεται στη διαδικασία της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης. Υπογράφεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί έχουν ολοκληρωθεί όλα τα γραφειοκρατικά, το υπογράφουν ο Δήμαρχος και η κ. Δούρου και μπαίνει σε διαδικασία δημοπράτησης. Από το σημείο αυτό μέχρι την έναρξη των έργων μεσολαβούν 5-6 μήνες. Ένας μήνας για την δημοπράτηση, ένας μήνας στην Αποκεντρωμένη, ένας μήνας για τον έλεγχο του επιτρόπου, ένας μήνας για ενδεχόμενη κατάθεση ενστάσεων, μία τρέλα.

Πρόκειται για ένα έργο, αν θυμάμαι καλά, ύψους 800 χιλιάδων ευρώ, που επίσης προβλέπει πέραν της αναβάθμισης του αγωνιστικού χώρου και βελτιωτικά έργα στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις. Και να ξεκαθαρίσω ότι μιλάμε και για τα δύο γήπεδα στον χώρο και το κεντρικό και αυτό που λέμε Βασιλόπουλου”.

– Άρα μιλάμε για Φεβρουάριο, Μάρτιο, κάπου εκεί. Δηλαδή θα πρέπει και σε αυτή την περίπτωση όπως και σε εκείνη της Χωράφας, οι ομάδες που χρησιμοποιούν το ΕΑΚ Ηφαίστου να αναζητήσουν διαφορετικό γήπεδο για να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις για την περίοδο 2017-2018…

Θα το κάνουν. Και φαντάζομαι πως αν τους ρωτήσετε, θα σας πουν ότι με χαρά θα το κάνουν, προκειμένου να αποκτήσουν μία πιο σύγχρονη έδρα και για τα αντρικά τους τμήματα, αλλά κυρίως αυτά των υποδομών”.

– Και η Χρυσούπολη;

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο παίρνει σειρά η Χρυσούπολη. Είναι ο επόμενος τόπος παρέμβασης μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Και δεν θα είναι ο τελευταίος για να σε προλάβω, αλλά δεν θα πω περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί είμαστε και πρακτικοί άνθρωποι, που ναι μεν οραματιζόμαστε και προγραμματίζουμε, αλλά όλα έχουν μία σειρά”.

– Βλέπω και κάποιες ασφαλτοστρώσεις, διαβάζω και κάτι αγορές ελεύθερων χώρων. Τελικά -μεταξύ μας-, λεφτά όντως υπάρχουν.

Μην τα μπερδεύουμε αυτά με τα προηγούμενα. Αυτά που βλέπουν όλοι ως παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο ή οι αγορές δεσμευμένων εκτάσεων, είναι από τα αποθεματικά του Δήμου. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, λεφτά υπάρχουν γιατί υπάρχει χρηστή διαχείριση”.

– Τελειώνω, με μία προσωπική ερώτηση. Μετά από 5-6 τετραετίες δεν υπάρχει κόπωση, δεν υπάρχει αυτό το “άει στον κόρακα” που λέμε -λίγο διαφορετικά βέβαια- όλοι οι υπόλοιποι που βρισκόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με το Κράτος και τα πλοκάμια του;

Η πλάκα ξέρεις ποια είναι; Ότι οι πολιτικοί είναι τα πρώτα θύματα της γραφειοκρατίας και του απελπιστικά βραδυκίνητου Κράτους. Με ρώτησες προηγουμένως, γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη η Χωράφα ή θα πουν οι ομάδες “γιατί δεν γίνονται τα έργα στη διάρκεια του καλοκαιριού να μην ξεσπιτωνόμαστε κι εμείς μεσούσης της σεζόν”.

Μακάρι να εξαρτιόταν από μας ο χρόνος των έργων. Θα το ευχόμουν πρώτος εγώ, να τα τοποθετούμε χρονικά όπου και όπως μας βολεύει. Δεν είναι όμως έτσι. Και να σου πω και κάτι. Για τη Χωράφα λείπουν κάποιες υπογραφές, εντελώς γραφειοκρατικού περιεχομένου. Τρέμω στην ιδέα να πέσουμε πάνω στην άδεια 1-2 αρμοδίων υπαλλήλων. Δεν είναι αστείο.

Αλλά, κόπωση όχι, δεν υπάρχει. Μικροί είμαστε ακόμη. Συνεχίζουμε και συνεχίζουμε και την επόμενη τετραετία, με επικεφαλής τον Ανδρέα Παχατουρίδη. Αυτό είναι το δεδομένο”.

Υ.Γ.: Με τον Παναγιώτη γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Η γενιά μου στο Πέτρινο, (2ο δημοτικό σχολείο) μεγάλωσε με τις τυρόπιττες και τις χωριάτικες μπαγιαντέρες της μητέρας του, της κυρα-Γιούλας. Τοποθετώντας όμως ανάμεσά μας τον ψηφιακό καταγραφέα φωνής κατέστησα εξ αρχής σαφές ότι η κουβέντα είναι μεταξύ Αντιδημάρχου και δημοσιογράφου, ωστόσο αυτή παρέμεινε σε πολύ φιλικό τόνο και “ελεύθερη”.

Τόσο που κάποιες στιγμές αισθάνθηκα την ανάγκη να τον προστατέψω για τις ημερομηνίες που με κατηγορηματικό τρόπο κατέθετε στη συζήτηση. Δεν το έκανα. Και δεν το έκανα, γιατί με την εμπειρία 24 χρόνων στα κοινά (θα πρέπει να είναι ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος) γνωρίζει καλύτερα από μένα ότι απαγορεύεται να κάνει λάθη απέναντι σε ανθρώπους που αγωνιούν.

Δεν ήταν επιφυλακτικός στην κουβέντα μας. Θυμωμένος ήταν με κάποιες καθυστερησεις και παλινωδίες, αλλά συνάμα αποφασισμένος να ολοκληρωθούν τα έργα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Τι να πω; Θα κριθεί όπως συμβαίνει πάντα από το συνολικό έργο.

Leave a Reply