Σ. Ρίζος: “Η Ένωση ξαναγεννιέται”

Στο προπονητικό επιτελείο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Special Olympics, στην προπονητική ομάδα της Κ15 της ΠΑΕ Ατρόμητος, υπεύθυνος λειτουργίας της Α.Ε. Περιστερίου και σίγουρα κάτι θα μας διαφεύγει.

Παραταύτα παραμένει συνεπέστατος ο Σωτήρης Ρίζος, ακόμη και στην προγραμματισμένη ώρα συνάντησης για την κουβέντα που ακολουθεί.

Πόσα χρόνια μετράς στην προπονητική και τον χώρο των υποδομών;

Από το 1993 που σταμάτησα ως αθλητής, εδώ στη Φλόγα Περιστερίου, παρέμεινα στον χώρο ως μέλος προππονητικού επιτελείου πλέον Ως το 2003 ήμουν γυμναστής στο αντρικό τμήμα και προπόνητής στα τμήματα υποδομής, μετά πήγα στον Άγιο Ιερόθεο, στη Νέα Ιωνία, στο Δάσος Χαϊδαρίου και φυσικά στον Ατρόμητο, στον οποίο και παραμένω παράλληλα με την ενασχόλησή μου με την Ένωση Περιστερίου στην οποία επέστρεψα το 2016”.

Ας ξεκινήσουμε από την Ένωση.

Στην Ένωση είμαι υπεύθυνος λειτουργίας του συλλόγου και διανύουμε μία περίοδο στην οποία ουσιαστικά ο σύλλογος ξαναγεννιέται. Με σταθερά και σίγουρα βήματα ξαναχτίζουμε τα τμήματα της ποδοσφαιρικής μας Ακαδημίας, σ’ ένα περιβάλλον φιλικό σε ό,τι αφορά στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ομάδων του ΕΑΚ Ηφαίστου, αλλά δύσκολο σε ό,τι αφορά νέες προσπάθειες αφού υπάρχουν σύλλογοι με ιστορία, μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και άρα προτεραιότητα στο ενδιαφέρον εγγραφής”.

Άρα τι είναι αυτό που θα φέρει τον σύλλογο σε καλύτερη σειρά προτίμησης;

Εμείς αυτό που λέμε και στους γονείς και στα παιδιά είναι να ελέγξουν το περιβάλλον. Να έρθουν εδώ δοκιμαστικά, να κρίνουν και να συγκρίνουν τη δουλειά μας και ακολούθως να κάνουν την επιλογή τους.

Καταλαβαίνω κάποιον που μεταξύ μιας Ακαδημίας που αναδημιουργείται και μιας έτοιμης, θα έχει ως πρώτη επιλογή την έτοιμη, αλλά από την άλλη είμαι σίγουρος ότι αν ξεκινήσουν μαζί μας, δεν θα το μετανιώσουν, συν του ότι σε αυτή τη φάση θα απολαύσουν την πρόσθετη εστίαση του προπονητικού επιτελείου που δεν επιτρέπει η συνήθης υπεραριθμία των τμημάτων.

Αυτή τη στιγμή, με τους προπονητές των τμημάτων υποδομής, τον Χρήστο Καράπαππα, τον Διονύση Χαλικιά και τον Νίκο Γαζεπίδη δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα στα τρία τμήματα Κ14, Κ12 και Κ10 και θα κριθούμε στο τέλος της περιόδου”.

Υπάρχει πλέον και μία συνεργασία με την Ακαδημία Ποδοσφαίρου Περιστερίου των αδερφών Μισαηλίδη.

Ναι, ήδη από πέρσι ξεκινήσαμε με την Κ14, από φέτος έχουμε εδώ στο ΕΑΚ Ηφαίστου και την Κ12, η οποία μάλιστα θα πάρει μέρος στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ.

Είναι μία win win κατάσταση για τις δύο πλευρές. Άλλωστε με τον Σταύρο και τον Κώστα είμαστε φίλοι πολλά χρόνια και συζητήσαμε κι άλλες φορές το ενδεχόμενο συνεργασίας. Έχουν μία Ακαδημία που εστιάζει στις μικρές ηλικίες και η έλλειψη προπονητικών εγκαταστάσεων για μεγαλύτερα τμήματα αλλά και η αδυναμία συμμετοχής σε επίσημες διοργανώσεις (ΕΠΣΑ) έβαζαν χαμηλό ηλικιακό ταβάνι στο ρόστερ της.

Πλέον, δεν υπάρχουν εμπόδια, αμφιβολίες, αναστολές, αυτό που υπάρχει είναι μία ισχυρή βάση για να χτίσουμε πάνω της, σε βάθος τριετίας”.

Από το 2018 που υφίσταται Peristeri-academies η Ένωση είχε εφηβικό τμήμα.

Ναι, επειδή όμως η φιλοσοφία μας είναι να δημιουργούμε και να προωθούμε από μικρή ηλικία στο αντρικό μας τμήμα τα παιδιά της Ακαδημίας μας και δεν υπήρχε παιδικό τμήμα για ταυτόχρονη ανανέωση του έμψυχου δυναμικού, από φέτος δεν είναι πλέον ενεργό.

Η αναδιοργάνωση της Ακαδημίας σε όλο το ηλικιακό εύρος απαιτεί χρόνο και συνέπεια στο πλάνο. Από κει και πέρα, το γεγονός ότι ένα σημαντικό κομμάτι του αντρικού τμήματος υπήρξαν στελέχη της Ακαδημίας, υπάρχουν παιδιά και του 2003 και του 2004, ενώ ο Γιάννης (σ.σ.: Σκαρπέλης) φροντίζει τις περισσότερες φορές να κλείνει κι ένα δεύτερο παιχνίδι για να παίρνουν όλοι τον απαιτούμενο χρόνο συμμετοχής.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε παιδιά γεννημένα 2007 και 2008, για να ενισχύσουμε περαιτέρω το παμπαιδικό τμήμα που θα λειτουργήσει του χρόνου ως βάση για το παιδικό”.

Πώς ήταν η επάνοδος μετά το lockdown για τον Κορωνοϊό;

Δύσκολη. Πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα σε αυτά που ονομάζουμε αγωνιστικά τμήματα, τα έφερε πολύ πίσω”.

Για την Κ15 του Ατρομήτου πάντως δεν φάνηκε και πολύ. Τελικό Superleague με δύο παρατάσεις στο Final 4…

Εντάξει, μην μπερδεύουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία με τις ΠΑΕ. Είναι άλλο το επίπεδο δουλειάς εκεί και ιδιαίτερα στην ΠΑΕ Ατρόμητος η οποία έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και βέβαια τα αποτελέσματα τα ζούμε.

Επιπλέον είναι διαφορετική και η ποιότητα (είναι αυστηρά επιλεγμένα) των παιδιών, αλλά και η δική τους προσέγγιση. Είναι απόλυτα ενδεικτικό, το υψηλό αίσθημα αυτοσυντήρησης που επέδειξαν στη διάρκεια της “καραντίνας”, με ατομική άσκηση.

Παρ’ όλα αυτά για μας που ξέραμε τους ρυθμούς στους οποίους κινούμασταν όσο ήταν σε εξέλιξη το πρωτάθλημα προ καραντίνας, υπήρξε ένα μικρό -μικρό αλλά υπήρξε- πισωγύρισμα, το οποίο προσσπαθήσαμε να καλύψουμε στον σύντομο χρόνο προετοιμασίας έως το Final 4”.

Όταν λέμε “αυστηρή επιλογή” παιδιών;

Επιλογή στη διάρκεια της θητείας τους στο Νταμάρι και τον Ερασιτέχνη Ατρόμητο, επιλογή από τις συνεργαζόμενες σχολές ποδοσφαίρου σε όλη την Ελλάδα, επιλογή από τα περιστεριώτικα σωματεία, υπάρχει ακόμη και τμήμα σκάουτινγκ που παρακολουθεί ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και καταθέτει λεπτομερείς εκθέσεις στον τεχνικό διευθυντή.

Ο Ατρόμητος είναι η ποδοσφαιρική ναυαρχίδα της πόλης και ως τέτοια αντιμετωπίζεται απ’ όλους”.

Με το αντρικό τμήμα της Ένωσης τι γίνεται;

Το αντρικό είναι σε καλή ρότα με τον Γιάννη Σκαρπέλη στο τιμόνι. Πρόπερσι πήραμε την άνοδο από τη Γ’ στη Β’ Αθηνών, πέρσι παρ’ ότι η διακοπή μας βρήκε έχοντας μόλις ολοκληρώσει ένα πολύ δύσκολο κομμάτι του προγράμματος (με αρκετά ευκολότερα παιχνίδια να ακολουθούν) διατηρηθήκαμε στην κατηγορία και φέτος νομίζω ότι υπάρχει αξιόλογο υλικό και παραμένουμε αισιόδοξοι”.

Αν ζητούσα να μου αντιστοιχίσεις τα ηλικιακά κλιμάκια μιας Ακαδημίας με τις λέξεις “διασκέδαση”, “εκπαίδευση”, “τεχνική”. “τακτική”, τι θα μου έλεγες;

Η διασκέδαση υπάρχει σε όλο το ηλικιακό δέντρο, από την Κ6 έως την Κ18, Αν δεν διασκεδάζουν αυτό που κάνουν, δεν έχει κανένα νόημα να το κάνουν.

Η εκπαίδευση επίσης υπάρχει παντού, με διαφορετική “ύλη” σε κάθε ηλικία. Όλοι όμως έχουν πράγματα να μάθουν, πράγματα να γνωρίσουν, διαφορετικές καταστάσεις να διαχειριστούν”.

Σε ό,τι αφορά στα περιθώρια βελτίωσης,

Μέχρι τα 15-16 επιδέχονται βελτίωσης τα ατομικά χαρακτηριστικά. Κι όταν λέμε ατομικά χαρακτηριστικά, εννοούμε στην τεχνική περισσότερο και λιγότερο στην ταχύτητα όπου οι μεταβολές δεν είναι μεγαλύτερες της τάξης του 5-10%.

Φυσικά θα τα δουλέψεις όλα και ατομική τεχνική και υπο-ομαδική τακτική και ταχύτητες.

Στην ταχύτητα είναι σημαντικότερο το να καταφέρεις να τη διατηρήσεις όσο μεγαλώνεις από μία ηλικία και μετά. Η έκρηξη είναι αποτέλεσμα συνδυασμού ταχύτητας και δύναμης και επίσης έχει μικρά περιθώρια μεταβολής.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο όμως, που έχει πολύ κοντά τις γραμμές στο γήπεδο, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από την δρομική ταχύτητα, η ταχύτητα σκέψης με τη μπάλα και αυτό είναι που πρέπει να δουλεύουμε περισσότερο με το κατάλληλο ασκησιολόγιο”.

Υπάρχει και γυναικείο τμήμα στην Ένωση, έτσι;

Βεβαίως. Από πέρσι ήδη και συνεχίζουμε φέτος, δουλεύουμε μαζί με την υπεύθυνη του τμήματος Σταυρούλα Παπαχρήστου πάνω σε ένα τμήμα Νεάνιδων ουσιαστικά. Αυτή τη στιγμή είναι περίπου 14-15 κορίτσια, αλλά περιμένω ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο θα έχει σημαντική εξέλιξη τα αμέσως προσεχή χρόνια, βρίσκεται διεθνώς σε κύκλο άνθισης”.

Leave a Reply