Σχολεία και ακαδημίες, η επιστροφή

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΛΛΙΔΗ

Παρόλο που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει κακή, η ψυχολογική κόπωση των πολιτών και οι οικονομικές συνέπειες από τον πολύμηνο περιορισμό επιβάλλουν την αναζήτηση νέων λύσεων, μεταξύ των οποίων και η στοχευμένη χαλάρωση των μέτρων.

Τα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία, ως μέρος του γενικού αθλητισμού, έχουν πληγεί εξίσου, σε βαθμό που διακυβεύεται η βιωσιμότητά τους.

Στην προοπτική να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία για την δια ζώσης εκπαίδευση, θα ήταν λογικό (;;) να επαναλειτουργήσουν και οι ακαδημίες ποδοσφαίρου (μόνο για προπονήσεις) σταδιακά και συστηματικά. Άλλωστε, τα ίδια παιδιά που θα είναι μαζί το πρωί στο σχολείο, τα ίδια παιδιά θα είναι και το απόγευμα στο γήπεδο.

Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί ο χρόνος σε ανοιχτούς χώρους, αποφεύγοντας… τους «κατ’ οίκον συγχρωτισμούς» και συνωστισμούς. Παράλληλα, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα «άναβαν μηχανές» προς την σταδιακή και προοδευτική επαναλειτουργία.

Με δεδομένο όμως, ότι η σωματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική με τα σχολεία μας, θα ήταν πράξη πραγματικού ενδιαφέροντος η δημοσίευση νέων μέτρων που ωθούν τα παιδιά μας ξανά στην άθληση σε ανοιχτούς χώρους.

Ίσως μέτρα που οδηγούν τον γενικό πληθυσμό «έξω από το σπίτι», να ευνοούσαν την γρηγορότερη επανένταξή όλων μας, και των παιδιών μας σε κανονικούς ρυθμούς.

Η εκπόνηση ενός πρωτοκόλλου (ή περισσοτέρων ανά περίπτωση) από την ΓΓΑ, κατ’ αντιστοιχία με τον Μάιο-Ιούνιο του 2020 θα επιτάχυνε την διαδικασία της επιστροφής. Επιπλέον, θα έστελνε ένα πιο ορθολογικό μήνυμα προς όλους για την ταυτόχρονη αποφυγή του συγχρωτισμού, αλλά και την πιο υπεύθυνη στάση για την άκρως απαραίτητη άθληση.

Υπό εξέταση, θα πρότεινα να επιτρέπονται οι ατομικές ή οι ολιγομελείς προπονήσεις έως 5 ατόμων, σε ανοιχτούς χώρους, εντός αυστηρού πρωτοκόλλου, με έμφαση κατά προτεραιότητα στις ηλικίες που η σωματική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ανάπτυξής τους.

  • Ο Χρήστος Παλλίδης είναι πτυχιούχος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) και υπεύθυνος των αγωνιστικών τμημάτων της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του Α.Ο. Περιστερίου.

 





 

Leave a Reply