Καμία ανοχή σε εγκληματική αμέλεια

Ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος έφυγε από τη ζωή το 1995, αφήνοντας πίσω του το “Χαμόγελο του Παιδιού”.

Ο 13χρονος Γιάννης Ασημακόπουλος θα αφήσει -όπως όλα δείχνουν- μία ακόμη παρακαταθήκη, την επιβολή της κανονικότητας ως προς τις συνθήκες ασφάλειας των νεαρών αθλητών.

Ναι, η τραγική απώλεια του άτυχου παλικαριού (του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε) έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας πόσο προκλητικά ανεκτικοί σταθήκαμε στην εγκληματική αμέλεια διαφόρων ανευθυνοϋπευθύνων και θα επιβάλλει τα αυτονόητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν η είδηση που δημοσιεύτηκε στο peristeri-academies.gr για σκλήρυνση της στάσης της Δημοτικής Αρχής ως προς την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας των αθλητών στις δημοτικές εγκαταστάσεις, θα είναι τέτοια που θα δώσει οριστική λύση, αλλά το εύχομαι από καρδιάς.

Προ διετίας ο Δήμος είχε τοποθετήσει πιστοποιημένους διασώστες στα γήπεδα Ηφαίστου και Χωράφας, αλλά με τη διακοπή δραστηριοτήτων λόγω του Κορωνοϊού και τη λήξη των τότε συμβάσεων, η συγκεκριμένη διευκόλυνση δεν επανήλθε και κατά τα φαινόμενα δεν υπάρχουν ενεργά προγράμματα απασχόλησης που να το επιτρέπουν τη δεδομένη στιγμή.

Η ασφάλεια των αθλητών, βέβαια, δεν είναι θέμα διευκολύνσεων, εξυπηρετήσεων ή εθελοντισμού (κάποιοι ρώτησαν μέχρι και στον Ερυθρό Σταυρό…). Είναι θέμα μόνιμης παρουσίας γιατρού ή στην χειρότερη των περιπτώσεων πιστοποιημένου διασώστη καθ’ όλη τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.

Ιδιαίτερα σε γήπεδα που χρησιμοποιούνται από περισσότερους των 1-2 συλλόγων, το προβλεπόμενο κόστος των 500-600 ευρώ για διασφάλιση ιατρικής βοήθειας από τις 16.30 έως τις 22.30 το βράδυ σε μια εγκατάσταση, δεν επιβαρύνει περισσότερο από 150 ευρώ κάθε σύλλογο, οπότε είναι αστείο να συζητάμε για ο,τιδήποτε άλλο.

Κάποιοι -λίγοι για την ώρα- συζητούν ακόμη και την αύξηση των μηνιαίων συνδρομών, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον κόστος. Θα μου πείτε: είναι λύση η μετακύλιση ακόμη και αυτής της οικονομικής υποχρέωσης στους γονείς;

Σίγουρα είναι αυτοί που καίγονται περισσότερο για να δοθεί επιτέλους λύση, θα απαντήσω.

Θα το δεχόμουν χωρίς δεύτερες σκέψεις αν επρόκειτο για εγκατάσταση που εξυπηρετεί έναν μόνο σύλλογο. Για παράδειγμα, πριν από 7-8 χρόνια ο Α.Ο. Περιστερίου αύξησε τη συνδρομή κατά 5 ευρώ και έκτοτε απασχολεί δικό του γιατρό από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στην Τσαλαβούτα.

Αλλά να μιλάμε για αυξήσεις ώστε να καλυφθεί ένα επιπλέον κόστος 100-150 ευρώ, είναι μάλλον υπερβολικό. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. Η αναμονή μπας και εξυπηρετήσει πάλι ο Δήμος και τα “ναυάγια” των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διοικήσεων μας έφτασαν να συζητάμε ακόμη το συγκεκριμένο θέμα εν έτει 2022.

Να συζητάμε το αυτονόητο και να παραμένουμε απαθείς στους αρνητές του. Ε, αρκετά ως εδώ.



Leave a Reply