Η Πολιτεία “στρώνει” το χαλί!

Κλείδωσε” το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιοριστικών μέτρων και αυτό που πλέον απομένει είναι να ανακοινωθούν δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο διαγγέλματος-οδηγού για την σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Peristeri-academies.gr”, ο κ. Μητσοτάκης πιστός στη προ ημερών δέσμευσή του ότι η σωματική άσκηση και ατομική άθληση είναι προτεραιότητα κατά την άρση των μέτρων, θα ανακοινώσει -εκτός εξαιρετικού απροόπτου- την ελεύθερη ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους από τις 4 (το πιθανότερο ή το αργότερο 11) Μαΐου.

Αυτό συμπεριλαμβάνει σίγουρα τα ατομικά αθλήματα (π.χ. “στιβικούς” σε αθλητικές εγκαταστάσεις), όχι όμως και τα ομαδικά, έστω και με τις απαιτούμενες προφυλάξεις και αποστάσεις. Γι’ αυτά η άρση θα έρθει 14 ημέρες αργότερα, δηλαδή 18 Μαΐου, ώστε στις 7 (ή το αργότερο 14) Ιουνίου να ξεκινήσουν όσα πρωταθλήματα αποφασιστεί από τις οικείες ομοσπονδίες να ολοκληρωθούν εντός αγωνιστικών χώρων.

Τις ίδιες ημερομηνίες (7 ή 14/6) θα ανοίξουν και οι πισίνες και οι οργανωμένες παραλίες.

Το “μεγάλο στοίχημα” βέβαια είναι τα σχολεία. Με τη σύμφωνη, αν και όχι ομόφωνη, απόφαση της επιστημονικής επιτροπής θα ανοίξουν σταδιακά για όλες τις βαθμίδες. Η αρχή θα γίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, με την Γ’ τάξη του Λυκείου στις 11 Μαΐου και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και το Γυμνάσιο στις 18/5 και τα Δημοτικά στις 25/5 ή 1/6 με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας έως το τέλος Ιουνίου.

Η απόσταση των 14-21 ημερών από την επιστροφή της Γ’ Λυκείου έως την πιθανή επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κρίνεται αρκετή, ώστε μέσω του επιδημιολογικού ελέγχου, να καμφθούν οι αναστολές των γονέων που κρίνουν απαράδεκτο το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων για 20 (όλες κι όλες) μέρες και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους.

Οι λεπτομερείς ανακοινώσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα και τα μέτρα προφύλαξης που θα συνοδέψουν την επιστροφή των μαθητών, δεν θα γίνουν γνωστές το απόγευμα της Τρίτης με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, αλλά ένα εικοσιτετράωρο αργότερα (Τετάρτη 29/4), στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, όπου θα δώσει το παρών η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Leave a Reply