Δεύτερη φορά το ίδιο λάθος;

Εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει δέσμη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19. Μεταξύ αυτών είναι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και κυβερνητικές διαρροές και το mini lockdown στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Σύμφωνα πάντα με τις διαρρέουσες και περιρρέουσες πληροφορίες το lockdown θα έχει κατ’ αρχάς διάρκεια ενός μήνα, αν και υπήρξαν -λέει- εισηγήσεις για οριστικό “λουκέτο”.

Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού” λέει ο λαός μας, αλλά στη χώρα που η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ βαφτίζεται εύκολα, σε μια βραδιά, ΑΤΟΜΙΚΗ και ξεμπερδεύουμε, διακυβέρνηση και σοφία είναι αποδεδειγμένα, πολλά χρόνια πια, δυο έννοιες εντελώς ξένες μεταξύ τους.

Για όσους λοιπόν δεν το γνωρίζαμε, η αναχαίτιση της διασποράς του ιού Covid-19 θα επιτευχθεί με το να συνεχίσουμε ολημερίς να είμαστε ο ένας πάνω στον άλλον στα λεωφορεία και το μετρό (αλλά με μάσκα), φτάνει να διακόψουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό των τεσσάρων ωρών την εβδομάδα!

Γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το γνωρίζαμε ότι ο ιός κολλάει λιγότερο τις έξι ώρες που καθημερινά τα παιδιά στοιβάζονται (αλλά με μάσκα) ανά 25άδες σε ανήλιες σχολικές αίθουσες της δεκαετίας του ’80, αλλά εξαπλώνεται ταχύτατα στην προπόνηση των 20 άτομων σε μισό ανοικτό ποδοσφαιρικό γήπεδο!

Κι όμως, ακόμη και σήμερα, εξακολουθεί να θεωρείται επιτυχημένη η συνταγή της περασμένης Άνοιξης, όταν με εντυπωσιακή επιπολαιότητα μπήκε λουκέτο στις αθλητικές εγκαταστάσεις όπου τηρούνται κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες ελέγχου (καθημερινή θερμομέτρηση και περιορισμένες αριθμητικά προπονητικές μονάδες), ενώ την ίδια ώρα τα παιδιά έπαιζαν κατά δεκάδες κανονικό ποδόσφαιρο, κανονικό μπάσκετ, σε πλατείες, πάρκα, γειτονιές και προαύλια σχολείων.

Βλέπετε, εκεί ήταν ατομική ευθύνη παιδιών και γονιών που επέτρεπαν να συμβαίνει αυτό. Δεν ήταν πολιτική ευθύνη για ένα Κράτος ανίκανο να επιβάλλει την τήρηση των Νόμων, να περιφρουρήσει τον σεβασμό των αποφάσεών του. Και στη νεοΕλλάδα του δόγματος “μακριά από τον κ…λο μου και όπου να ‘ναι”, σημασία για τον Έλληνα πολιτικό έχει να μοιράσει την ευθύνη και όχι να την αναλάβει.

Όταν όμως καταλάβουν, ότι η λογική του παραλόγου και οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι αυτές που θεριεύουν την συνωμοσιολογία και τροφοδοτούν τους… μυαλοφυγάδες αρνητές του ιού και της μάσκας, θα είναι αργά. Ίσως μάλιστα πολύ αργά. Αλλά για μία ακόμη φορά δεν θα φταίνε…

Peristeri-academies.gr

Leave a Reply