Γυναικείο: Α’ εθνική δύο ομίλων;

Η οριστική διακοπή των διοργανώσεων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ανακοινώθηκε αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής, ωστόσο πέραν κάποιων κατευθυντήριων γραμμών προς τις Ενώσεις-μέλη, ουδέν νεότερο.

Κανείς δεν γνωρίζει για παράδειγμα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ακούγονται διάφορα, χωρίς κανείς ν αγνωρίζει εάν πρόκειται για πρώτες σκέψεις αρμοδίων, ευσεβείς πόθους σωματείων ή ακόμη ακόμη διερεύνηση προθέσεων μέσω των αντιδράσεων που θα εκδηλωθούν κατά περίπτωση.

Το πρώτο σενάριο που ακούστηκε ήταν η ακύρωση των φετινών πρωταθλημάτων, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι ουδείς υποβιβάζεται, ουδείς προβιβάζεται και εν μέρει πυροδοτήθηκε από το γεγονός ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη της Ε.Ε. της ΕΠΟ δεν υπήρχε ευθεία αναφορά στο γυναικείο ποδόσφαιρο (“Αναστέλλεται οριστικά, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από την εξάπλωση του covid-19 και των μέτρων περιορισμού της επέκτασης του, η διεξαγωγή όλων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων και κυπέλλου ευθύνης διοργάνωσης των Ε.Π.Σ., καθώς και της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας της Ε.Π.Ο., περιόδου 2019-20”).

Η αμέσως επόμενη εκδοχή ήταν η επικύρωση των βαθμολογιών την ημέρα διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας, και ο προβιβασμός-υποβιβασμός των ομάδων βάσει της προκήρυξης του πρωταθλήματος, ωστόσο υπάρχουν εκκρεμότητες ισοβαθμιών.

Τέλος, τα τελευταία εικοσιτετράωρα κυκλοφορεί το σενάριο αναδιάρθρωσης, που στο κορυφαίο επίπεδο προβλέπει τον προβιβασμό οκτώ ομάδων από την Β’ εθνική (των δύο πρώτων καθενός από τους 4 ομίλους), χωρίς να υποβιβασθεί κανείς!

Σε αυτή την περίπτωση οι 12 ομάδες της Α’ εθνικής γίνονται 20 (!), με το επόμενο πρωτάθλημα να διεξάγεται σε δύο ομίλους των 10 ομάδων (Βορράς – Νότος), χωρίς όμως να υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την τελική φάση. Αλλού λέγεται περί νοκ άουτ αγώνα των δύο πρώτων για την ανάδειξη πρωταθλητή, αλλού για play off ή final 8 με τους 4 πρώτους κάθε ομίλου…

Κυκλοφόρησε μάλιστα και εν δυνάμει σύνθεση των ομίλων με τους ΠΑΟΚ, Άρη, Τρίκαλα, Ελπίδες Καρδίτσας, ΑΕΛ, Αγροτικό Αστέρα Ευόσμου, Αβαντίδες, Γιάννενα, Καστοριά και Αγροτικό Αστέρα Αγ. Βαρβάρας να συγκροτούν τον βόρειο όμιλο και τους Ατρόμητο, ΟΦΗ, Οδυσσέα Γλυφάδας, Ολυμπιάδα Υμηττού, Μεσολόγγι, Φείδωνα Άργους, Καρυάτιδες Σπάρτης, Εργοτέλη, Αστέρα Ρεθύμνου και Αγία Παρασκευή να απαρτίζουν τον νότιο!

Δεν υπάρχει κανένα ευρωπαϊκό προηγούμενο διεξαγωγής κορυφαίας εθνικής κατηγορίας σε ξεχωριστούς ομίλους, ούτε ορατό ενδεχόμενο αύξησης της επιδότησης των αυξημένων υποχρεώσεων π.χ. μετακίνησης των ομάδων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Όλοι πλέον περιμένουν την επίσημη τοποθέτηση της καθ’ ύλην και αποκλειστικά αρμόδιας διοργανώτριας Αρχής. Αυτή (ΕΠΟ) οφείλει να πάρει την απόφαση και να αναλάβει και τις ευθύνες διευθέτησης του αδιεξόδου.

Leave a Reply