Γενικοί Κανόνες Αγώνων Κ8

Μετά την εναρμόνιση των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως προς ενιαίες ηλικιακές κατηγορίες και ονομασίες στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα υποδομής, ας δούμε και τους γενικούς κανόνες διεξαγωγής των εν λόγω αγώνων.

Ηλικιακή Κατηγορία Κ-8

Παιχνίδι 5 vs 5

Η μορφή αυτού του παιχνιδιού (4 ποδοσφαιριστές και ένας τερματοφύλακας) δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στα παιδιά να ενεργούν ως αμυντικοί ή επιθετικοί. Όλοι οι παίκτες θα πρέπει να δοκιμάσουν να αγώνιζονται σε διαφορετικούς ρόλους.

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2011 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019).
  • Μία ομάδα μπορεί να περιλαμβάνει όσα κορίτσια (παίκτριες) επιθυμεί τόσο στο συνολικό ρόστερ (δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός) όσο και στην αρχική της τοποθέτηση στο γήπεδο.
  • Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει τέσσερις παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε αποστολή θα πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από επτά ποδοσφαιριστές από τους οποίους δύο ή περισσότεροι θα είναι αλλαγές. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα εκτός από αυτή του τερματοφύλακα, η οποία θα γίνεται όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει). Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου.
  • Αλλαγές μπορούν να γίνονται συνέχεια (δεν υπάρχει όριο αλλαγών).
  • Επιπλέον παίκτης: σε περίπτωση που η διαφορά τερμάτων φτάνει στα 4 παραπάνω για μία ομάδα θα μπορεί η ομάδα που υπολείπεται στα τέρματα να χρησιμοποιεί έναν επιπλέον παίκτη. Αν η διαφορά στα τέρματα πέσει κάτω από τα τέσσερα ο επιπλέον παίκτης βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και το παιχνίδι συνεχίζεται 5 vs 5
  • Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια). Δεν είναι απαραίτητο να φορά ένα παιδί – ποδοσφαιριστής ποδοσφαιρικά παπούτσια, απαγορεύεται όμως να αγωνίζεται χωρίς παπούτσια.
  • Διαιτητής: Χρέη διαιτητή εκτελούν οι προπονητές των ομάδων. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας τους είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με το «ευ αγωνίζεσθαι». Πριν από την έναρξη του αγώνα γίνεται ενημέρωση για τα ακόλουθα σημεία:
  • Εξοπλισμό των παικτών
  • Αλλαγές παικτών
  • Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.
  • Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 25 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου.
  • Έναρξη και επανέναρξη του παιχνιδιού: Στη συνάντηση με τους προπονητές πριν από την έναρξη του παιχνιδιού γίνεται και η διαδικασία της κλήρωσης, ποια ομάδα, δηλαδή, θα επιλέξει το γήπεδο. Η άλλη εκτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Κανένα τέρμα δεν μπορεί να επιτευχθεί και να καταμετρηθεί κατευθείαν με την έναρξη. Αν αυτό συμβεί, τότε η έναρξη του παιχνιδιού επαναλαμβάνεται. Η μπάλα είναι σε ροή αγώνα μόνο όταν είναι σε κίνηση.
  • Μπάλα εκτός παιχνιδιού: Η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού μόνο όταν ολόκληρη βρίσκεται έξω από τις γραμμές οριοθέτησης των διαστάσεων του γηπέδου ή αν ο διαιτητής έχει σταματήσει το παιχνίδι.
  • Επίτευξη τέρματος: Ένα τέρμα κατακυρώνεται όταν η μπάλα περάσει όλη τη γραμμή τέρματος εντός της εστίας. Μετά την επίτευξη τέρματος η επανέναρξη του αγώνα γίνεται από το μέσο του γηπέδου (σέντρα). Όπως έχει τονισθεί και προηγουμένως ένα τέρμα δεν καταμετράται με απευθείας χτύπημα της μπάλας με την έναρξη του παιχνιδιού.
  • Δεν ισχύει ο κανόνας του οφσάιντ.
  • Ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας δίνεται όταν:
  • Ένας παίκτης χρησιμοποιεί υπερβολική δύναμη για να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο παίκτη
  • Κρατά ή σπρώχνει έναν αντίπαλο παίκτη
  • Πιάνει τη μπάλα σκόπιμα με τα χέρια, εκτός από τον τερματοφύλακα,
  • Κάνει οτιδήποτε θεωρηθεί επικίνδυνο για τους άλλους παίκτες
  • Δεν ισχύουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
  • Δεν υπάρχουν χτυπήματα πέναλτι.
  • Ο τερματοφύλακας δεν επιτρέπεται να περάσει την μπάλα μετά τη μεσαία γραμμή (γραμμή κέντρου) έπετα από ελεύθερο χτύπημα. Αν κάτι τέτοιο συμβεί τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα και το παιχνίδι αρχίζει ξανά από το σημείο που η μπάλα πέρασε τη γραμμή του κέντρου.
  • Αν κάποιος παίκτης μεταβιβάζει την μπάλα στον συμπαίκτη του τερματοφύλακα, απαγορεύεται στον τελευταίο να πιάσει τη μπάλα με τα χέρια. Αν αυτό συμβεί, ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι, εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται και το παιχνίδι ξεκινά από τον τερματοφύλακα με την μπάλα στα χέρια. Αν αυτό συμβεί επανειλημμένα (μετά την 3η φορά) τότε δίνεται ελεύθερο χτύπημα υπέρ της ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της. Το παιχνίδι αρχίζει ξανά από το κέντρο του γηπέδου.
  • Αν ένα ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει απευθείας προς την εστία της αντιπάλου ομάδας και περάσει τη γραμμή τέρματος τότε επιτυγχάνεται ένα γκολ. Αν το ελεύθερο χτύπημα της μπάλας γίνει από την ομάδα που έχει την μπάλα προς την δική της εστία και η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος, τότε η μπάλα δίνεται στην αντίπαλη ομάδα και ο αγώνας αρχίζει ξανά από το σημείο του κόρνερ. Όλα τα ελεύθερα χτυπήματα είναι άμεσα. Κάθε αντίπαλος παίκτης θα πρέπει να είναι σε απόσταση 5 m από το σημείο που γίνεται το ελεύθερο χτύπημα.
  • Όταν η μπάλα περάσει την πλάγια γραμμή, η επαναφορά της γίνεται με χρήση και των δύο χεριών από πίσω και πάνω από το κεφάλι. Ο παίκτης που ρίχνει την μπάλα θα πρέπει να έχει μέρος του ποδιού του στην πλάγια γραμμή ή εκτός αυτής. Αν η επαναφορά της μπάλας γίνεται λανθασμένα τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στον παίκτη τον σωστό τρόπο εκτέλεσης και δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο παίκτη να επαναφέρει την μπάλα με τον σωστό τρόπο. Σε περίπτωση που αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται ο διαιτητής δίνει αλλαγή χτυπήματος και η μπάλα επαναφέρεται από την αντίπαλη ομάδα.
  • Αν ο τερματοφύλακας πιάσει την μπάλα με τα χέρια μετά από πλάγιο άουτ συμπαίκτη τότε ο διαιτητής σταματά το παιχνίδι και εξηγεί στους παίκτες ότι αυτό δεν επιτρέπεται. Το παιχνίδι αρχίζει ξανά από τον τερματοφύλακα με ρίψη της μπάλας από τα χέρια. Αν αυτό συμβεί επανειλημμένα (μετά την 3η φορά) τότε δίνεται πλάγιο άουτ στο ίδιο σημείο υπέρ της αντίπαλης ομάδας που δεν είχε την μπάλα στην κατοχή της.
  • Αν η μπάλα περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου από την γραμμή τέρματος τότε η επαναφορά της μπάλας γίνεται με ελεύθερο χτύπημα με την μπάλα να τοποθετείται 1 m από την εστία και με το χτύπημα της μπάλας προς τα εμπρός. Η αντίπαλη ομάδα τοποθετείται εκτός της γραμμής πίεσης (μεσαία γραμμή). Η αντίπαλη ομάδα μπορεί να εισέλθει εντός της γραμμής πίεσης μόνο όταν ένας παίκτης (της ομάδας που επιτίθεται) υποδεχτεί την μπάλα από τον τερματοφύλακα. Παραβίαση του κανονισμού δίνει το δικαίωμα στον διαιτητή να σταματήσει το παιχνίδι με επανάληψη του ελεύθερου χτυπήματος. Επιτρέπεται στον τερματοφύλακα αν αυτός το κρίνει να παίξει την μπάλα πιο γρήγορα παρόλο που η αντίπαλη ομάδα δεν είναι εκτός γραμμής πίεσης.
  • Το κόρνερ εκτελείται από το σημείο που η γραμμή τέρματος συναντά την πλάγια γραμμή. Ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας μπορεί να σταθεί 5 m μακριά από το σημείο χτυπήματος.
  • Δεν ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των αγώνων.

Σημείωση 1: Στους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων δεν παίζεται παράταση. Μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα εκτελούνται -όπου προβλέπεται- πέναλτι (π.χ. για αγώνες πρόκρισης/κατάταξης).

Σημείωση 2: Σε περίπτωση που σε ένα πρωτάθλημα υποδομής συμμετέχουν ποδοσφαιριστές δύο ενδιάμεσων ηλικιακών κατηγοριών με διαφορετικές οδηγίες διεξαγωγής αγώνων (βλέπε πίνακα, π.χ. Κ-10 και Κ-9), οι αγώνες διεξάγονται με τους όρους που προβλέπονται για την ανώτερη ηλικιακή κατηγορία (π.χ. Κ-10).

Leave a Reply