Γενικοί Κανόνες Αγώνων Κ14

Μετά την εναρμόνιση των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ως προς ενιαίες ηλικιακές κατηγορίες και ονομασίες στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα υποδομής, ας δούμε και τους γενικούς κανόνες διεξαγωγής των εν λόγω αγώνων.

Ηλικιακή Κατηγορία Κ-14

Παιχνίδι 11 vs 11

Ανάλυση κανόνων διεξαγωγής των αγώνων:

  • Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1.1.2005 και έπειτα (αφορά την αγωνιστική περίοδο 2018-2019).
  • Ο αγώνας θα πρέπει να ξεκινά με τον ίδιο αριθμό παικτών για κάθε ομάδα. Κάθε ομάδα μπορεί να χρησιμοποιήσει δέκα παίκτες εντός αγωνιστικού χώρου και έναν τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας θα πρέπει να φορά διαφορετικά ρούχα (χρωματισμό) από τους υπόλοιπους παίκτες και των δύο ομάδων. Κάθε ομάδα θα μπορεί να δηλώνει στο φύλλο αγώνα μέχρι 18 παίκτες και να χρησιμοποιεί έντεκα στην αρχική της σύνθεση. Οι υπόλοιποι επτά θα δηλώνονται ως αναπληρωματικοί. Οι αναπληρωματικοί παίκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι συνολικά επτά. Οι αλλαγές επιτρέπονται καθόλη την διάρκεια του αγώνα όταν το παιχνίδι (αγώνας) δεν είναι σε ροή (έχει σταματήσει), σε τρεις όμως συνολικά χρονικές στιγμές για κάθε ομάδα. Όλες οι αλλαγές θα πρέπει να γίνονται από τη μέση του γηπέδου. Ποδοσφαιριστής που αντικαθίσταται δε δικαιούται να επαναχρησιμοποιηθεί στον αγώνα.
  • Οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να φορούν ομοιόμορφες εμφανίσεις και απαραίτητα επικαλαμίδες. Επίσης αποφεύγονται επικίνδυνα αντικείμενα πάνω στο σώμα των ποδοσφαιριστών (π.χ. κοσμήματα, ρολόγια).
  • Διαιτητής: Όλοι οι αγώνες διεξάγονται παρουσία διαιτητή. Ο σημαντικότερος σκοπός της παρουσίας του διαιτητή είναι η διεξαγωγή του αγώνα σύμφωνα με τους κανόνες παιχνιδιού και το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι». Πριν από την έναρξη του αγώνα ο διαιτητής ενημερώνει τους προπονητές στα ακόλουθα σημεία:
  • Εξοπλισμό των παικτών
  • Αλλαγές παικτών
  • Τι συμβαίνει αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας.
  • Διάρκεια του αγώνα: 2 Χ 35 min. Επιπλέον χρόνος (λόγω τραυματισμού ή για σταματήματα του παιχνιδιού) προστίθεται στο τέλος κάθε ημιχρόνου και υπεύθυνος για αυτό είναι ο διαιτητής.
  • Iσχύει ο κανόνας του οφσάιντ.
  • Ισχύουν κόκκινες ή κίτρινες κάρτες.
  • Το σημείο πέναλτι είναι 11 m από το κέντρο της γραμμής τέρματος.

Σημείωση 1: Στους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων δεν παίζεται παράταση. Μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα εκτελούνται -όπου προβλέπεται- πέναλτι (π.χ. για αγώνες πρόκρισης/κατάταξης).

Σημείωση 2: Σε περίπτωση που σε ένα πρωτάθλημα υποδομής συμμετέχουν ποδοσφαιριστές δύο ενδιάμεσων ηλικιακών κατηγοριών με διαφορετικές οδηγίες διεξαγωγής αγώνων (βλέπε πίνακα, π.χ. Κ-10 και Κ-9), οι αγώνες διεξάγονται με τους όρους που προβλέπονται για την ανώτερη ηλικιακή κατηγορία (π.χ. Κ-10).

Leave a Reply