Α. Λεμονής: Αρπάξτε την ευκαιρία

Στο καίριο χρονικό σημείο, όπου η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού χτυπάει όλο και πιο έντονα την πόρτα μας διεθνώς και διατηρεί αμείωτη την ανάγκη για προφύλαξη, συνεχίζεται ως έχει και η “αθλητική καραντίνα”, η αγωνιστική αποχή.

Το δύσκολο κομμάτι που καλείται να διαχειριστεί κάθε οικογένεια που έχει ένα παιδί με έντονη αθλητική δραστηριότητα, είναι η εκτόνωση όλης αυτής της ενέργειας, που είχε μάθει να αποβάλλει μέσα από την αθλητική του καθημερινότητα.

Η έλλειψη της απαραίτητης καθημερινής άσκησης στο επίπεδο που είχε συνηθίσει ο οργανισμός και η μη κατανάλωση φυσικής ενέργειας, δημιουργεί και σωρεύει ψυχολογική και σωματική ένταση.

Δυστυχώς οι μικροί αθλητές σύμφωνα με τα περιοριστικό μέτρα για τον covid-19 δεν έχουν την ευκαιρία να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν -σε οργανωμενη βάση- αθλητικά.

Σε αυτό το σημείο είναι επιβεβλημένη η συλλογική διαχείριση και αντιμετώπιση προβλήματος από την οικογένεια.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει οι γονείς να εξηγήσουν όσο πιο λεπτομερώς γίνεται τους λόγους για τους οποίους ενεργούμε πλέον περιορισμένα, να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν το παιδί ψυχολογικά.

Κατά δεύτερον, θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις άσκησης εντός των χώρων του σπιτιού ή στον περιβάλλοντα χώρο (ταράτσα, αυλή, μπαλκόνι) όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Απ’ όσο γνωρίζω από την καθημερινή μου επαφή με τους υπευθύνους των συλλόγων, οι προπονητικές ομάδες έχουν προμηθεύσει τους νεαρούς αθλητές με προγράμματα άσκησης κατ’ οίκον.

Δεν έχουμε να χάσουμε, παρά μόνον να κερδίσουμε, αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο και γυμναστούμε μαζί με τα παιδιά μας, αν περάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργικό χρόνο παρέα τους και πιστέψτε με, η σωματική άσκηση είναι ποιοτικός και δημιουργικός χρόνος μαζί τους.

Τα -προσωρινά- αρνητικά δεδομένα ως προς την προσωπική μας ελευθερία μας παρέχουν ταυτόχρονα ευκαιρίες που αναπόφευκτα δεν έχουμε σε χρόνο “κανονικότητας”, για να έρθουμε πιο κοντά στα παιδιά μας, να δημιουργήσουμε και να ζήσουμε “στιγμές” και θα διαπιστώσουμε σε συνθήκες ανταγωνισμού, ακόμη και πτυχές του χαρακτήρα τους που πιθανότατα αγνοούσαμε.

Ναι, “μένουμε σπίτι” γιατί προέχει η υγεία όλων μας και ναι, αξιοποιούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να εξαφανίσουμε οποιοδήποτε κενό επικοινωνίας σώρευσε η καθημερινότητα.

Αδράξτε τη μέρα. Αρπάξτε την ευκαιρία. Για τα παιδιά μας μιλάμε

Αντώνιος Λεμονής

Γενικός Ιατρός

Πελασγίας 10 & Θηβών 136 Περιστέρι

Τηλ.-Fax : 210 57.76.400 Κιν. 6972446573

e-mail : alemonis@yahoo.gr

.

Leave a Reply