Άραγε, οι κρίνοντες κρίνονται;

Θυμίζουμε λίγο την ιστορία για όσους δεν την έχουν παρακολουθήσει σε όλη την δικαστική έκταση. Οι Νέες Ατρομήτου πρώτευσαν (με 9 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο) στον 2ο όμιλο της Β΄κατηγορίας γυναικών για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 και κέρδισαν στους αγωνιστικούς χώρους την άνοδό τους στην Α’ εθνική.

Η δεύτερη του ομίλου Δόξα Πηγαδακίων προσέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο ζητωντας την ακύρωση της απόφασης επικύρωσης του βαθμολογικού πίνακα από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ, διότι οι Νέες Ατρομήτου δεν είχαν ενταχθεί στο μητρώο της ΓΓΑ έως την έναρξη του πρωταθλήματος (αυτό έγινε μεσούσης της σεζόν).

Κι επειδή κάτι τέτοιο είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής μόνο στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, η ομάδα της Ζακύνθου προσκόμισε στο Δικαστήριο μία βεβαίωση υπαλλήλου της ΓΓΑ (σε ασφράγιστο επιστολόχαρτο και χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου!!!), ότι η Α’ εθνική και η Β΄κατηγορία γυναικών είναι Πανελλήνια Πρωταθλήματα!

Χωρίς να κληθούν να παραστούν στη διαδικασία οι Νέες Ατρομήτου, ουσιαστικά δικάστηκαν και καταδικάστηκαν (με μη προβιβασμό) από το Διαιτητικό Δικαστήριο για παράνομη συμμετοχή!

Η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ σε συμμόρφωση προς την παραπάνω απόφαση αποφάφισε την διατήρηση των Νέων Ατρομήτου στην Β΄κατηγορία και τον προβιβασμό της δεύτερης Δόξας στην Α’ εθνική.

Οι Νέες Ατρομήτου έχοντας την διαβεβαίωση της ΕΠΟ ότι το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας γυναικών είναι Περιφερειακό πρωτάθλημα από το 2009 μέχρι και σήμερα και ουδέποτε υπήρξε Πανελλήνιο και με βάση τον αθλητικό Νόμο που ορίζει ως μόνη αρμόδια για τον χαρακτήρα κάθε διοργάνωσης, την διοργανώτρια Αρχή, καταθέτει ερώτημα στην ΓΓΑ για τα πρωταθλήματα γυναικών.

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι “σύμφωνα με το άρθρο 34, παρ.14β του Ν. 2725/99, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως Πανελλήνιοι Αγώνες ή Πανελλήνιο πρωτάθλημα θεωρούνται μία και μόνο εθνικού ή ερασιτεχνικού επιπέδου διοργάνωση κάθε χρόνο, που ορίζεται από την οικεία αθλητική ομοσπονδία και πάντα της ανώτατης κατηγορίας για κάθε άθλημα ή αγώνισμα”.

Τι λέει δηλαδή ο αθλητικός Νόμος; Αφ’ ενός μεν ότι πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι αυτό της Α’ εθνικής κατηγορίας γυναικών, αφ’ ετέρου δε ότι μόνη αρμόδια για να χαρακτηρίσει μία διοργάνωση είναι η ΕΠΟ (οικεία ομοσπονδία)!

Με αυτό λοιπόν το χαρτί, που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, σφραγίδα και υπογραφή του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγωνιστικού της ΓΓΑ, Βασίλη Κάκκου, οι Νέες Ατρομήτου προσφεύγουν στο Διαιτητικό Δικαστήριο κατά της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΠΟ που αποφάσισε την παραμονή τους στην Β’ κατηγορία και τον προβιβασμό της Δόξας Πηγαδακίων.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των Νέων Ατρομήτου και το σκεπτικό της απόφασης κοινοποιήθηκε στους διαδίκους πολλαπλασιάζοντας τα ήδη αμέτρητα “γιατί;”, αλλά δημιουργώντας παράλληλα και τεράστια ερωτηματικά για τις δικαστικές παλινωδίες!

Τι αναφέρει;

Η κρινόμενη προσφυγή είναι απαράδεκτη, καθόσον δεν ασκήθηκε κατά του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΔΟΞΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ ΑΟ», το οποίο, κατά τα αναφερόμενα στην προσφυγή, έχει άμεσο έννομο συμφέρον και πλήττεται από την ενδεχόμενη ακύρωση της προσβαλλόμενης απόφασης της Ε.Ε της ΕΠΟ, αφού η ενδεχόμενη ακύρωση της απόφασης αναιρεί τον προβιβασμό του στην Α’ Εθνική Κατηγορία Γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, με την προσβαλλόμενη απόφασή της, που εκδόθηκε σε συμμόρφωση προς την 151/2022 αμετάκλητη απόφαση αυτού του Δικαστηρίου, με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή προσφυγή του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία «ΔΟΞΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ Α.Ο» που ανακηρύχθηκε δεύτερο στον παραπάνω όμιλο και ακυρώθηκε η προαναφερόμενη (28/.22.7.2022) απόφαση της Ε.Ε. περί επικύρωσης του σχετικού Πίνακα Βαθμολογικής κατάταξης του εν λόγω Ομίλου αγωνιστικής περιόδου 2021- 2022, επικύρωσε εκ νέου τη βαθμολογική κατάταξη και την 1η θέση κατέλαβε το σωματείο «ΔΟΞΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΩΝ Α.Ο.» και, ακολούθως, αποφάσισε τον μη προβιβασμό του προσφεύγοντος σωματείου και την παραμονή του στην ίδια κατηγορία, δεν ενήργησε αντίθετα στο νόμο και στις διατάξεις του Καταστατικού της ΕΠΟ, αλλά, τουναντίον, συμμορφώθηκε, ως όφειλε, στην ανωτέρω απόφαση αυτού του Δικαστηρίου και ως εκ τούτου δεν συντρέχουν και οι προϋποθέσεις του άρθρου 101 ΑΚ, περί ακύρωσης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής”.

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Το ίδιο δικαστήριο που δέχθηκε την προσφυγή της Δόξας Πηγ. κατά της ΕΠΟ (και όχι των Νέων Ατρομήτου), δίκασε και καταδίκασε τις Νέες Ατρομήτου ερήμην (δεν κλήθηκε το σωματείο ούτε ως έχον έννομο συμφέρον), τώρα απορρίπτει ως απαράδεκτη την προσφυγή τους γιατί έγινε κατά της ΕΠΟ και όχι κατά της Δόξας ώστε να είναι παρούσα!!!

Σε ό,τι δε αφορά στην ουσία της υπόθεσης προσπερνά το επίσημο έγγραφο της ΓΓΑ που εξώφθαλμα ακυρώνει την πρώτη βεβαίωση με την οποία το Διαιτητικό αποφάσισε σε βάρος των Νέων Ατρομήτου και βεβαιώνει (!) ότι πολύ σωστά η Ε.Ε. αποφάσισε αυτό που αποφάσισε, γιατί πολύ απλά συμμορφώθηκε με την προηγούμενη απόφασή του δικαστηρίου!!!

Δεν υπάρχουν λόγια. Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν. Μία ερώτηση μόνο. Οι κρίνοντες, κρίνονται;

Leave a Reply