Κ18: Διχογνωμία για το “παράθυρο”

Η απόφαση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών να διατηρήσει διαθέσιμους για το πρωτάθλημα Κ18 τους γεννηθέντες το 2001, έστω και με τον αριθμητικό περιορισμό των 4 παικτών σε κάθε αγώνα, έγινε δεκτή με ανάμεικτα συναισθήματα και είναι σαφές ότι σε πολλές περιπτώσεις ανατρέπει τον σχεδιασμό συλλόγων και προπονητών.

Πέρσι, η εναρμόνιση των ηλικιακών κλιμακίων με τη διαδικασία προεπιλογής των εθνικών ομάδων άφησε την Κ18, με ένα ημερολογιακό έτος λιγότερο (2001 και 2002), σε σχέση με το παρελθόν όταν και την συγκροτούσαν τρεις ηλικίες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές ομάδες να αντιμετωπίσουν προβλήματα ως προς την αριθμητική δύναμη στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ μετά τον Ιανουάριο, όταν και οι γεννηθέντες το 2001 εστίασαν στο εκπαιδευτικό μέτωπο λόγω των επερχόμενων πανελληνίων εξετάσεων.

Τη λύση σε πολλές περιπτώσεις έδωσαν οι προβιβασμοί από τα αμέσως επόμενα κλιμάκια, γεγονός που δημιούργησε καραμπόλα αλλοιώνοντας ως έναν βαθμό τη δυναμικότητα των τμημάτων, σε σχέση με το πρώτο μισό της χρονιάς.

Εκτιμούμε ότι με αυτή την αγαθή πρόθεση, να βοηθήσουν σε αυτό το “μέτωπο”, ελήφθη η απόφαση διαθεσιμότητας των γεννηθέντων το 2001 που υπό κανονικές συνθήκες ολοκλήρωναν φέτος την διαδρομή τους στα τμήματα υποδομής.

Γιατί όμως η παραμονή ενός 19χρονου σε εφηβικό πρωτάθλημα συνιστά βελτιστοποίηση των όρων και κατά πόσον οι ομάδες που εναρμονίστηκαν στρατηγικά με τους όρους διεξαγωγής της φετινής περιόδου προωθώντας στελέχη του παιδικού τμήματος στην Κ18, θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν ξανά τα πλάνα τους, είναι υπό συζήτηση.

Και το Peristeri-Academies.gr το συζήτησε με 5 τεχνικούς τμημάτων Κ18 περιστεριώτικων συλλόγων, διαπιστώνοντας διχογνωμία ως προς την “καινοτομία”. Σίγουρα οι απαντήσεις τους αποτελούν σύνθεση της γενικής θεώρησης για το μέτρο, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών στα τμήματα υποδομής του κάθε συλλόγου.

Να δούμε τις απόψεις τους:

ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΘΕΟΣ):

Νομίζω πως όλα είναι θέμα πολιτικής συλλόγου. Αν ο σύλλογος έχει αποφασίσει ότι οι γεννημμένοι το 2001 ποδοσφαιριστές του θα πρέπει ή να ανέβουν στην πρώτη ομάδα ή εφ’ όσον αυτή αγωνίζεται σε υψηλή κατηγορία και επίπεδο, να παραχωρηθούν με υποσχετική σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών ώστε να πάρουν χρόνο συμμετοχής και εμπειρίες αντρικής κατηγορίας, δεν θα τις… φρενάρει αυτή η απόφαση.

Το σίγουρο είναι ότι τουλάχιστον γι’ αυτούς που θα παραμείνουν στον σύλλογο εντασσόμενοι στο αντρικό τμήμα και δεν θα έχουν -εύλογα ως έναν βαθμό- ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής στην πρώτη ομάδα, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν αυτό το μειονέκτημα αγωνιζόμενοι με την Κ18.

Εδώ όμως μπαίνουν οι παράμετροι της ποιότητας του κάθε στελέχους, των πραγματικών του δυνατοτήτων, τα περιθώρια εξέλιξης και βελτίωσης, που θα πρέπει να προσμετρηθούν πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση”.

ΚΑΡΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΗΦΑΙΣΤΟΣ):

Ήταν πάντα ένα θέμα ο περιορισμένος χρόνος συμμετοχής των παιδιών που προβιβάζονταν στα αντρικά τμήματα και η δυνατοτητα να έχουν αγωνιστικό χρόνο και ρυθμό μέσω του πρωταθλήματος Κ18, είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Από κει και πέρα όμως ο κάθε σύλλογος έχει τον δικό του προγραμματισμό. Εμείς για παράδειγμα, που μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι η Κ18 της νέας περιόδου θα απαρτίζεται από παιδιά του 2002 και μικρότερα, είχαμε ήδη συζητήσει την ενσωμάτωση ακόμη και παιδιών του 2004 στην Κ18, τα οποία δεν γίνεται τώρα ξαφνικά να… επιστρέψουμε στην Κ16.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφ’ όσον δεν υπάρξουν ελκυστικοί ποδοσφαιρικοί προορισμοί για τα παιδιά του 2001 και εννοώ είτε στην πρώτη ομάδα με ικανοποιητικό χρόνο συμμετοχής ή ομάδες μικρότερων κατηγοριών που με ασφάλεια θα τα εξελίξουν και θα τους δώσουν παραστάσεις αντρικής κατηγορίας, πιθανότατα θα υποχρεωθούμε να κατεβάσουμε δύο εφηβικά τμήματα στην ΕΠΣΑ, προκειμένου να μπορούν να παίξουν όλοι.

Αν αυτό θα έχει αντικτυπο στη δυναμικότητα των τμημάτων; Πιθανόν ναι. Αλλά αυτό είναι θέμα του συλλόγου, όπως βέβαια και το εάν προτίθεται να αναλάβει το οικονομικό βάρος μιας δεύτερης συμμετοχής στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ”.

ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΗΡΑΚΛΗΣ):

Προφανώς η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν αρκετοί σύλλογοι στο δεύτερο μισό της χρονιάς, με την “αιμορραγία” στελεχών λόγω των εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων, με αποτέλεσμα να έχουμε αρκετές ματαιώσεις αγώνων.

Δίνει λύση ως έναν βαθμό, εξυπηρετεί νεαρούς ποδοσφαιριστές που δεν είναι έτοιμοι να ενταχθούν στην αντρική ομάδα και με τον αριθμητικό περιορισμό δεν αλλοιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη δυναμικότητα ενός τμήματος.

Αν όμως φτάσουμε στο άλλο άκρο, που σύλλογοι ή προπονητές αρχίσουν ξαφνικά να παρουσιάζουν κυρίως προς το φινάλε της περιόδου, ποδοσφαιριστές του 2001, βασικά ως τότε στελέχη της αντρικής ομάδας, θα είναι ασφαλώς νομότυπο, αλλά και προφανώς θα είναι θυσία όσων τράβηξαν ως τότε το κουπί στην Κ18 στον βωμό της διεκδίκησης μιας πρόσκαιρης διάκρισης.και σίγουρα όχι προς όφελος των νεαρών ποδοσφαιριστών”.

ΤΣΟΥΚΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΚΗΠΟΥΠΟΛΗ):

Για μένα είναι πισωγύρισμα. Δεν θα πω λάθος, γιατί αντιλαμβάνομαι την καλή πρόθεση, αλλά σίγουρα πισωγύρισμα.

Ως Κηπούπολη αποφασίσαμε φέτος να παρουσιάσουμε μια Κ18, η οποία θα είχε τις δύο βασικές ηλικίες του κλιμακίου (2002, 2003), αλλά κι έναν σημαντικό αριθμό νεαρών ποδοσφαιριστών γεννημένων το 2004, ακόμη και 2005 σε 1-2 περιπτώσεις.

Τώρα οφείλουμε να κάνουμε δεύτερες σκέψεις, ως προς το εάν θέλουμε να ρίξουμε παιδιά του ’04 και του ’05 να αναμετρηθούν με εκείνα του ’01, αλλιώς θα το είχαμε κάνει ήδη από φέτος ..

Πάντως το να κρατάμε παιδιά 19 χρόνων “εγκλωβισμένα” στο εφηβικό πρωτάθλημα, σε μια χώρα που διαπιστωμένα το πρόβλημα είναι ότι θεωρούμε ακόμη τον 24χρονο “ταλέντο”, είναι ένα ερώτημα που σίγουρα δεν απαντιέται με τέτοιες αποφάσεις.

Και μην ισχυριστεί κάποιος ότι “εσύ κάνε το δικό σου” γιατί σ’ ένα πρωτάθλημα, σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό περιβάλλον, δεν παίζεις μόνος σου, εξαρτάσαι και από τον αντίπαλο”.

ΧΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΦΟΙΝΙΚΑΣ):

Διαφωνώ κάθετα. Θα προτιμούσα αντί για “παράθυρο” σε μεγαλύτερους, να είχαμε επιπλέον κίνητρα για μικρότερους.

Ο Φοίνικας τελείωσε πέρσι την χρονιά και μάλιστα στην τελική φάση των λιγότερο ισχυρών, με οκτώ παιδιά της Κ16 στην 18άδα των αγώνων του.

Ο στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε νέους ποδοσφαιριστές και να τους παρέχουμε τις ευκαιρίες να δοκιμαστούν και να αποδώσουν σε διαρκώς υψηλότερο επίπεδο.

Δηλαδή, για να καταλάβω. Τον Απρίλιο του 2020 θα έχουμε ποδοσφαιριστές με κλεισμένα τα 19 τους χρόνια, στα 20 πλέον, να παίζουν στους εφήβους; Και στα 22 τους θα είναι “ταλέντα” που αξίζουν μια ευκαιρία στο αντρικό; Με το συμπάθειο, αλλά δεν μπορεί να με βρει σύμφωνο μια τέτοια λογική.

Και το βέβαιο είναι ότι με τέτοιες αποφάσεις ή θα αναγκαστούν κάποιοι σύλλογοι να παρεκκλίνουν της φιλοσοφίας τους προκειμένου να διατηρηθούν ανταγωνιστικοί ή θα αλλοιωθούν σε μεγάλο βαθμό οι ισορροπίες του πρωταθλήματος”.

Leave a Reply