Έρχεται… το Μεγάλο Άλσος!

Το κλείσιμο του κεντρικού γηπέδου των αθλητικών εγκαταστάσεων της Χωράφας πέρσι, αλλά και του ΕΑΚ Ηφαίστου στην τρέχουσα περίοδο, για την αναμόρφωσή τους, κατέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Περιστέρι σε ό,τι αφορά στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και την εξυπηρέτηση των συλλόγων και των τμημάτων υποδομής τους.

Τα τρία, όλα κι όλα, γήπεδα, που μπορούν να φιλοξενήσουν αναμετρήσεις τοπικών πρωταθλημάτων (Χωράφα, ΕΑΚ Ηφαίστου, Χρυσούπολη) και μόλις δύο εθνικών κατηγοριών (Χωράφα, ΕΑΚ Ηφαίστου), σαφώς και δεν επαρκούν για έναν Δήμο που έχει ξεπεράσει προ πολλού το μισό εκατομμύριο κατοίκων και αριθμεί 19 ποδοσφαιρικούς συλλόγους, με τα τμήματα υποδομής τους και βέβαια το πρωτάθλημα ανεξαρτήτων ομάδων!

Με την Χρυσούπολη να παίρνει σειρά αμέσως μετά το ΕΑΚ Ήφαίστου και να προσφέρεται και αυτή αναμορφωμένη προς χρήση εντός του 2019, το Περιστέρι θα έχει και τα τρία βασικά του γήπεδα σε άριστη κατάσταση για τουλάχιστον μία πενταετία (αρκεί να συντηρούνται κιόλας σωστά), ωστόσο οι δράσεις σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν σταματούν εδώ.

Όλοι μας έχουμε αναρωτηθεί όλα αυτά τα χρόνια πώς γίνεται σ’ έναν Δήμο που διαπιστωμένα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλλει στον μαζικό αθλητισμό, δημιουργώντας, αλλά και εκσυγχρονίζοντας τις αθλητικές του εγκαταστάσεις, να μην αξιοποιούνται τα δύο χωμάτινα γήπεδα έναντι του Άλσους Περιστερίου: το πρώην Αγίου Ιεροθέου, αλλά και το μικρότερο, του Ηρακλή ή του Γαλαξία όπως συνήθιζαν να τα αποκαλούν οι παλαιότεροι.

Η απάντηση περί “μπερδεμένου ιδιοκτησιακού” δεν ήταν πάντοτε επαρκής, αλλά σε κάθε περίπτωση έβαζε φρένο στις σχετικές κουβέντες. Άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση των δύο χωμάτινων γηπέδων, μας είπε σχετικά:

Είναι όντως πολύ μεγάλο θέμα και μας ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια. Ο χώρος αυτός δεν ανήκει στον Δήμο Περιστερίου, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι. Το μεγαλύτερο μέρος του ανήκει κατά 80% στην ΕΘΕΛ και κατά 20% σ’ έναν ιδιώτη.

Έχουν γίνει προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, για να ξεμπλέξει το πράγμα, αλλά δεν είχαν επιτυχία. Περισσότερο κοντά σε μία λύση μάλιστα, βρεθήκαμε στη διάρκεια της πρώτης θητείας των διοικήσεων Παχατουρίδη, κάπου στο 2005.

Με έτοιμη μελέτη και επιχορήγηση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά το σταμάτησαν οι ιδιοκτήτες. Είχε βγει και εργολαβία για να τοποθετηθεί πλαστικός χλοοτάπητας, αλλά…”.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνονται και από υπαλλήλους του Δήμου Περιστερίου με την σχετική προϋπηρεσία, με την υπογράμμιση ότι οι προσπάθειες δεν έχουν σταματήσει και “ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει ανοικτή διαπραγμάτευση. Όλα είναι θέμα αποζημίωσης”!

Προφανώς λοιπόν όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς περί ευγενικής παραχώρησης από πλευράς της ΕΘΕΛ και άλλα, είναι κουβέντες καφενείου και αναλήθειες. Αυτό που με σιγουριά μπορούμε να πούμε, είναι ότι ήδη έχει περάσει στα χέρια του Δήμου Περιστερίου μία έκταση της τάξης των 5-5,5 στρεμμάτων, που κείτεται μεταξύ του ξερού γηπέδου επί της οδού Αναπαύσεως έως και το τέλος του οικοδομικού τετραγώνου, απέναντι από τη μάντρα του νεκροταφείου.

Η συγκεκριμένη έκταση, γνωστή ως παλιός καταυλισμός, ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ με λεφτά από το Πράσινο Ταμείο και αποδόθηκε με τίτλους ιδιοκτησίας στον Δήμο Περιστερίου. Όσο για τα υπόλοιπα;

Οι πληροφορίες του Peristeri-academies.gr αναφέρουν κατηγορηματικά ότι αποτελεί ειλημμένη απόφαση της διοίκησης Παχατουρίδη, το συγκεκριμένο θέμα να τελειώσει εντός της επόμενης τετραετίας.

Και βέβαια δεν είναι απλά θέμα περιουσιολογίου, αλλά μείζον θέμα με κοινωνικό αντίκτυπο και θα είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των διοικήσεων Παχατουρίδη.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ανδρέας Παχατουρίδης έχει καταστήσει σαφές προς συνεργάτες του ότι “είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε με διεκδικήσεις από αλλού, είτε ακόμη ακόμη και με λεφτά του Δήμου, αυτή η ιστορία θα πρέπει να τελειώσει. Και θα τελειώσει. Ούτε συνεκμεταλλεύσεις, ούτε τίποτε. Θέλουμε την απόλυτη ιδιοκτησία του χώρου”.

Γιατί την απόλυτη ιδιοκτησία; Γιατί πολύ απλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο υπό τον τίτλο “ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΣΟΣ” και περιλαμβάνει τη σύνδεση αυτού που σήμερα αποκαλούμε “Άλσος Περιστερίου” και είναι κοινώς αποδεκτό ως ένα από τα ομορφότερα ολόκληρου του λεκανοπεδίου, με την έκταση έναντι αυτού, από το Εκθεσιακό Κέντρο έως τα γήπεδα και το γκαράζ του Δήμου.

Με επιπλέον κοινόχρηστους χώρους και βεβαίως τη δημιουργία ενός σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου με τα υφιστάμενα γήπεδα (ποδοσφαίρου, αλλά και αντισφαίρισης), στα πρότυπα ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων.

Φιλόδοξο, αλλά απαραίτητο στην υλοποίησή του σχέδιο, που ίσως δώσει επιτέλους στέγη και στα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ Ατρόμητος και αποφύγουν τις μέχρι σήμερα ταλαιπωρίες με εγχειρήματα τύπου Ασπροπύργου ή Πετρούπολης, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για την χρηματοδότησή του.

Ας αφήσουμε τον χρόνο να μιλήσει…

Leave a Reply