Αλ. Πλέστης: “Μας φρέναρε μεν, αλλά δεν μας πήγε πίσω ο Κορωνοϊός”!
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΡΙΤΗ
Στην καθιερωμένη και σχεδόν καθημερινή βόλτα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, οι συναντήσεις μας ήταν διαδοχικές τον τελευταίο καιρό. Σχεδόν πάντα με τον στενό του συνεργάτη και υπεύθυνο των αθλητικών εγκαταστάσεων, Θανάση Δημητρίου, κάποιες φορές συνοδευόμενος και από ομάδες τεχνικών, ο Αλέξανδρος Πλέστης, πρόεδρος του Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Περιστερίου, ήταν στο επίκεντρο μιας κινητικότητας που κέντρισε την προσοχή και το ενδιαφέρον.
Τον είδαμε κατ’ επανάληψιν στην Χωράφα και το ΕΑΚ Ηφαίστου, τον είδαμε στην Τσαλαβούτα και στα κολυμβητήρια, άλλοτε να επιβλέπει και να νουθετεί στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και άλλοτε να συζητά με τους ανθρώπους των συλλόγων και το κοινό. Εύλογη η πρώτη μας ερώτηση, όταν μας δέχθηκε το γραφείο του για αθλητική κουβέντα:
Υπάρχουν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αρχίζουν άμεσα;
“Άμεση ισχύ και υλοποίηση έχει το σχέδιο αντικατάστασης του ταρτάν τεσσάρων ανοικτών γηπέδων μπάσκετ. Έχουν ήδη επιλεγεί, δεν θα τα αναφέρω αυτή τη στιγμή, είναι όμως γήπεδα που θα τα χαρούν τόσο οι σύλλογοι, όσο και το κοινό, που τα χρησιμοποιούν.
Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αντικατάστασης των κουλουάρ του στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Περιστερίου, ένα σημαντικό έργο το οποίο θα παραδοθεί στα τέλη Αυγούστου και θα είναι στα χρώματα της ομάδας μας. Υπάρχει μια σκέψη να πάνε εκεί όλα τα σωματεία στίβου του Περιστερίου, αλλά αυτό θα το συζητήσουμε και θα δούμε.
Επίσης προετοιμάζεται μία αναμόρφωση του χώρου του παλαιστικού και αντικστάσταση του ταπί, απαραίτητη κίνηση για τις ομάδες που το χρησιμοποιούν”.
Προβλέπονται κι άλλες αναμορφώσεις υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων; Ας αρχίσουμε από την Τσαλαβούτα την οποία και υπηρετήσατε στο παρελθόν.
“Στην Τσαλαβούτα έχουν ήδη αντικατασταθεί κάποια κομμάτια του χλοοτάπητα, ενώ τοποθετήθηκε και λυόμενη εξέδρα για να εξυπηρετήσει τους γονείς που μέχρι τώρα παρακολουθούσαν όρθιοι τις προσπάθειες των παιδιών τους έξω από τα συρματοπλέγματα.
Νωρίτερα έγινε μία πολύ σημαντική παρέμβαση στο κομμάτι της αποχέτευσης και βέβαια ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτροφωτισμού. Αν θες όμως να μιλήσουμε συνολικά για την Τσαλαβούτα, πρέπει να πούμε για το σύγχρονο πάρκο που δημιουργήθηκε απέναντι από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα δύο ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, τα γήπεδα τένις, τον ολοκαίνουργιο βρεφονηπιακό σταθμό. Και τα λέω αυτά, γιατί στο μυαλό πολλών η Τσαλαβούτα είναι ακόμη η υποβαθμισμένη περιοχή με τα παλιά εργοστάσια και τις βιοτεχνίες. Δεν ισχύει, ούτε εξαντλήθηκε η ατζέντα των έργων”.
Χρυσούπολη…
“Στη Χρυσούπολη επίσης έγιναν παρεμβάσεις στον χλοοτάπητα και στις εξέδρες, τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία καλλωπισμού των αποδυτηρίων και του χώρου πίσω από αυτά, διερευνώντας ακόμη και τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο μικρό βοηθητικό γήπεδο και νομίζω είναι εφικτό”.
ΕΑΚ Ηφαίστου…
“Με πρόσφατη τη συνολική αναμόρφωση των εγκαταστάσεων εκεί, συνεχίζουμε με παρεμβάσεις, έχοντας εστιάσει στην πλευρά απέναντι από την εξέδρα, πίσω από τους πάγκους ομάδων και διαιτητών.
Έχουμε ένα μικρό πρόβλημα με το πλάτος, αφού ο χώρος δεν μας δίνει περισσότερα από 15 μέτρα, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε εκεί δύο γηπεδάκια 5Χ5 ή εναλλακτικά να τοποθετήσουμε σε όλο το μήκος της ευθείας ταρτάν στίβου και στο τελευταίο τρίτο από την πλευρά του μαντρότοιχου της Εθνικής Αντιστάσεως να τοποθετήσουμε ένα υπαίθριο γυμναστήριο το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ομάδες.
Σύντομα θα έχουμε καταλήξει, αν και τολμώ να πω ότι προσωπικά έχω όνειρο να διευρύνουμε την υπάρχουσα εξέδρα, καλύπτοντας όλο τον χώρο που τώρα βρίσκονται τα γραφεία των ομάδων, τα οποία και θα παραμείνουν κάτω από τη νέα εξέδρα.
Μπορεί σε κάποιους να ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξα όλα αυτά, ίσως και ουτοπικά, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε έτοιμα σχέδια μελέτης για όλα τα ενδεχόμενα ώστε να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη οποιαδήποτε υποψία έστω χρηματοδότησης που θα μας παρουσιαστεί”.
Χωράφα…
“Κι εκεί υπάρχουν διαρκείς βελτιώσεις παρά την επίσης πρόσφατη ολική αναμόρφωση. Έγιναν κάποιες προσθετικές παρεμβάσεις από την πλευρά της Ιωαννίνων για τα στιβικά αθλήματα, ενώ πλησιάζει η ώρα για να αλλαχθεί και ο τάπητας στα κουλουάρ
Στο κλειστό της Χωράφας έγινε στεγανοποίηση της οροφής, ενισχύθηκε ο ηλεκτροφωτισμός κι επεξεργαζόμαστε κάποια σχέδια που θα συντομεύσουν την παρέμβασή μας και στο μικρό ανοικτό γήπεδο 6Χ6 μεταξύ των κλειστών αθλητικών δομών”.
Μιλώντας και για κλειστά, το “Γ. Στεφανόπουλος” ανήκει στον Δήμο έτσι;
“Βεβαίως. Ήταν μία ολυμπιακή εγκατάσταση, η οποία περιήλθε στον Δήμο κι εκεί εκτός της πάλης, φιλοξενείται η ομάδα μπάσκετ της Άμιλλας, κάποια τμήματα του Γ.Σ.Π., ενώ γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις και αθλητικά events.
Υπάρχουν παρεμβάσεις κι εκεί που δεν εστιάζουν οι προβολείς, όπως για παράδειγμα στο ξερό γήπεδο του Άλσους (σ.σ.: πρώην Αγ. Ιεροθέου), όπου διεξάγονται πολλοί αγώνες του πρωταθλήματος Ανεξαρτήτων του Δήμου.
Άνοιξαν και αναμορφώθηκαν κάποιοι χώροι αποδυτηρίων που παρέμεναν για χρόνια κλειστοί, μπήκαν παροχές νερού, τοποθετήθηκαν καινούργιοι θερμοσίφωνες…”.
…βεβαίως, άλλη είναι η σημαντική παρέμβαση που όλοι περιμένουμε εκεί…
“Μιλάς για το σχέδιο αναμόρφωσης; Είναι πλέον γνωστό ότι ο Δήμος καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, ώστε να πετύχει την αγορά του συνόλου της έκτασης κι επιτέλους να αξιοποιηθεί, παρέχοντας σύγχρονες αθλητικές υποδομές.
Είμαι βέβαιος ότι εντός αυτής της θητείας, θα έχει δρομολογηθεί η παράδοση ενός υπερσύγχρονου χώρου αθλητισμού, ψυχαγωγίας και πρασίνου στους Περιστεριώτες”.
Αισθάνεστε στον Οργανισμό ότι η περιπέτεια του Κορωνοϊού μας πήγε πίσω;
“Δεν μπορώ να πω ότι μας πήγε πίσω το θέμα του Κορωνοϊού. Μας φρέναρε, αλλά δεν μας πήγε πίσω, υπό την έννοια ότι οι υπηρεσίες του Δήμου δεν σταμάτησαν να δουλεύουν κι αξιοποίησαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα επισκεπτόμενες τις εγκαταστάσεις, καταγράφοντας ελλείψεις και δυνατότητες παρέμβασης, προχωρώντας σε αποψίλωση και καθαρισμούς, αλλά και αποκαταστάσεις στο κομμάτι της περίφραξης, αφού είχαμε και κάποιες -λιγοστές ευτυχώς- απόπειρες παραβίασης για παράνομη -με βάση τα περιοριστικά μέτρα- χρήση.
Πλέον έχουμε επανέλθει σε μεγάλο ποσοστό και στις ανοικτές και στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Επίσης τα κολυμβητήριά μας λειτουργούν πια, έστω και με τους απαραίτητους περιορισμούς. Του Λόφου που είναι ένα από τα καλύτερα κολυμβητήρια, υποδέχθηκε από την περασμένη εβδομάδα και τις μικρές ηλικίες πλέον, αλλά και της Χωράφας όπου οι σύλλογοι εκτελούν τα προγράμματά τους, όπως και το κοινό τα πρωινά
Έχουμε μια εντολή από τον Δήμαρχο, να προσφέρουμε στον κόσμο του Περιστερίου τη δυνατότητα να τοποθετήσει τον αθλητισμό και γενικότερα την άσκηση στις πρώτες του προτεραιότητες.
Έχουμε 33 γήπεδα – εγκαταστάσεις, νομίζω τα περισσότερα στην Αττική και είναι ευλογία η δυνατότητα να τα απολαμβάνουμε, όσο κι αν είναι ψυχοφθόρα και κοστοβόρα η υποχρέωση διαρκούς συντήρησης και αναβάθμισής τους.
Και θέλω να ευχαριστήσω τον Θανάση τον Δημητρίου, που από το πρωί ως το βράδυ δίνει το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου του γι’ αυτό τον σκοπό, τον προϊστάμενο αθλητικού του Οργανισμού, τον Βασίλη τον Ράγκο, τον Δημήτρη τον Χιώτη και το σύνολο του προσωπικού που κάποιες στιγμές υπερβάλλουν εαυτούς για να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Σου είπα πριν περί εντολής. Όταν βλέπεις τον Δήμαρχο Περιστερίου να είναι πρώτος και παρών σε όλες τις διεκδικήσεις και να εκμεταλλεύεται και την τελευταία χαραμάδα οικονομικής ενίσχυσης, έχεις τα όπλα για να προχωρήσεις. Αυτό που μένει είναι να γίνει σωστή αξιολόγηση, ιεράρχηση και διαχείρηση. Και αυτό γίνεται”.
Μπορεί να είμαστε πράγματι από τους πιο φιλικούς Δήμους προς τον αθλητισμό, ωστόσο είναι και οι σύλλογοι πάρα πολλοί, με αποτέλεσμα να παραμένουν στριμωγμένα τα προγράμματα σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτησή τους.
“Τώρα με το αθλητικό μητρώο συλλόγων που συστήνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, πληροφορήθηκα σωματεία την ύπαρξη των οποίων αγνοούσα! Είναι σίγουρα πάρα πολλά, μακάρι να ευημερούσαν όλα, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει αυτό.
Ήμουν πάντα και ως αθλητικός παράγοντας, θιασώτης των συγχωνεύσεων και της καλής συνεργασίας μεταξύ των ομάδων της πόλης. Είχα στο μυαλό μου μία πυραμίδα με κορυφή τον Ατρόμητο και από κάτω σε διάφορες βαθμίδες τα υπόλοιπα σωματεία να αλληλοστηρίζονται.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία για την αθλητική πλατφόρμα της πόλης να μπορεί να αυτοτροφοδοτείται σε ό,τι αφορά στα ταλέντα των Ακαδημιών μας και να τα αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό. Το Περιστέρι έβγαζε πολύ μεγάλους παίκτες και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπω ότι έχει φρενάρει πολύ αυτή η διαδικασία ανάδειξης παικτών πρώτης γραμμής, ενώ και οι διακρίσεις συλλόγων και τμημάτων υποδομής έχουν περιοριστεί, προφανώς λόγω και της πολυδιάσπασης”.
Υπάρχει περίπτωση ή περιθώριο να επιστρέψουμε σ’ ένα καθεστώς δημοτικής επιχορήγησης προς τους συλλόγους;
“Αυτά που παρέχει αυτή τη στιγμή ο Δήμος προς τα σωματεία, υπό μορφήν κάθε είδους διευκόλυνσης ή παραίτησης από δικαιώματα, τους το εξήγησα και όταν πρωτοανέλαβα, είναι πολύ περισσότερα από το να τους έδινε 1 ή 2 χιλιάδες ευρώ ως επιχορήγηση.
Έχω περάσει και από την προεδρία του Α.Ο. Περιστερίου και ναι, παίρναμε και επιχορήγηση περίπου χίλια ευρώ. Και λοιπόν; Δεν είχαμε την Τσαλαβούτα. Οι προπονήσεις μας ήταν πότε στην Χωράφα, πότε από δω και πότε από κει.
Τα 1.000 ευρώ της επιχορήγησης δεν έφταναν ούτε για τα πούλμαν που μισθώναμε καθημερινά για τη μεταφορά της ομάδας στους χώρους προπόνησης και παιχνιδιών.
Δεν είναι πιο ωραία τώρα με την Τσαλαβούτα και μάλιστα με μία διαρκώς αναβαθμιζόμενη Τσαλαβούτα; Δεν είναι απλά περισσότερα αυτά που παίρνουν οι ομάδες αυτή τη στιγμή. Είναι δεκαπλάσια μιας επιχορήγησης”.
Είστε ευχαριστημένοι από τη συνολική διαχείριση στο κομμάτι της πανδημίας;
“Ανεπιφύλακτα ναι. Και στο θέμα της τήρησης των περιοριστικών μέτρων που ζητούσε ο ΕΟΔΥ και στο θέμα της σταδιακής επανόδου σε δραστηριότητα, δεν είχαμε παρατράγουδα. Εκεί που έπρεπε διατηρήθηκε το λουκέτο, εκεί που μπορούσαν, επανήλθαν σε αυτή τη νέα κανονικότητα κατ’ αρχάς στις ανοικτές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια και στις κλειστές”.
Είχαμε πάντως και παράπλευρες απώλειες με τον Κορωνοϊό, δηλαδή χάσαμε την αποχαιρετιστήρια γιορτή της Χωράφας για την ποδοσφαιρική σεζόν, δεν πραγματοποιήθηκε το summer camp του Δήμου…
“Εμείς ήμασταν έτοιμοι από μήνες πριν. Είχε πλήρως οργανωθεί το camp, το πρόγραμμα είχε βγει, το επιπλέον προσωπικό είχε προσληφθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά μακάρι να ήταν αυτές όλες κι όλες οι απώλειες. Όταν όμως θρηνούμε ανθρώπινες ζωές, αυτά όλα είναι δευτερεύοντα.
Εμείς ως νομικό πρόσωπο έχουμε την ευθύνη και των 15 βρεφονηπιακών σταθμών, πραγματικά στολίδια στο σύνολό τους, που επίσης έκλεισαν και όταν πλέον ξανάνοιξαν σε αίθουσες 25 ατόμων εξυπηρετούσαν 15 παιδιά μόνο.
Μακάρι να μην τα ξαναπεράσουμε από Σεπτέμβριο και η μοναδική μας έγνοια να είναι η αύξηση του αριθμού των δημοτικών σταθμών”.