Τι αλλάζει από 31/5 στον αθλητισμό

Μόλις μισή ώρα μετά την ανάρτηση των νέων επικαιροποιημένων οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την άθληση συνολικά και τις Αθλητικές Ακαδημίες ειδικά και, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και messenger του Peristeri-academies.gr γέμισε με ερωτήματα συλλόγων και προσώπων που είχαν το εξής γενικό… συμπέρασμα: “Δηλαδή;” και κοινή συνισταμένη: “Εσύ τώρα, τι κατάλαβες;”.

Απαντώ με απόλυτη ειλικρίνεια: “Δεν κατάλαβα”! Το διαρκές αυτό κρυφτούλι με τους λοιμωξιολόγους και τα παιχνίδια με τις λέξεις, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για straight εξηγήσεις. Αναγκαστικά έψαξα, ρώτησα, έμαθα και τα μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη, ως… οδηγίες προς ναυτιλομένους.

Λοιπόν, με την παράγραφο 6 των διευκρινιστικών Οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την άθληση στο σύνολο της Επικράτειας, υπό το καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID 19, που ρητά αναφέρει ότι επιτρέπεται “η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων (ανοικτών και κλειστών) για προπονήσεις αθλητών σωματείων ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, για τους οποίους δύνανται να προγραμματιστούν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο του 2021”, έχει δοθεί το ελεύθερο για την έναρξη προπονήσεων των αντρικών τμημάτων των σωματείων των Τοπικών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων.

Τα πρωταθλήματα Α’, Β’ και Γ’ ΕΠΣΑ αρχίζουν κάθε χρόνο εντός Σεπτεμβρίου, οπότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα εξαίρεσής τους. Συμβουλή προς συλλόγους: επικοινωνήστε ηλεκτρονικά με την υγειονομική επιτροπή της Γ.Γ.Α (στη διεύθυνση covid19@gga.gov.gr) και ζητήστε την άδεια έναρξης προπονήσεων.

Η απάντηση “Βάσει των οδηγιών της Γ.Γ.Α και όπως αναφέρεται στην παρ. 6, επιτρέπεται η έναρξη των προπονήσεων για την ομάδα σας, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε αναμονή για την προκήρυξη των πρωταθλημάτων σας.

Με εκτίμηση,

Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α” είναι το διαβατήριο για την επιστροφή στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Προσωπική άποψη είναι ότι θα έπρεπε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η ‘Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών να έχουν ήδη αποστείλει σχετική οδηγία προς τους Δήμους για τη διάθεση των αθλητικών εγκαταστάσεων στα σωματεία μέλη τους.

Σε ό,τι αφορά στις Ακαδημίες (6-12 ετών), στην παράγραφο “Προπόνηση με ομαδικό παιχνίδι (ανοικτές εγκαταστάσεις)” αναφέρονται πολύ συγκεκριμένα τα εξής:

Για τις προπονήσεις που γίνονται σε ανοικτό χώρο, από 31/05 επιτρέπεται και το ομαδικό παιχνίδι”.

Φιλικά παιχνίδια μεταξύ διαφορετικών γκρουπ επιτρέπονται μόνο αν κάνουν προπόνηση στην ίδια εγκατάσταση”.

Αυτά πολύ απλά σημαίνουν ότι επιτρέπονται εκπαιδευτικά διπλά, όπως επίσης και φιλικά προετοιμασίας, μεταξύ τμημάτων ομάδων που μοιράζονται τις ίδιες ανοικτές προπονητικές εγκαταστάσεις.

Το γιατί η ΕΠΣΑ έχει ήδη αναγγείλει καλοκαιρινό τουρνουά για τα σαββατοκύριακα 5-6 και 12-13 Ιουνίου, πιθανότατα έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για μεγαλύτερες ηλικίες (Κ14 – Κ16 – Κ18) ή ξέρει κάτι περισσότερο για περαιτέρω χαλάρωση περιορισμών από 5 Ιουνίου και μετά.



Leave a Reply